10x Strandtenten in de winter

Drenkelingenhuisje Vlieland (geen strandtent!)

Sommige strandtenten verdienen de naam ‘paviljoen’ of zelfs ‘restaurant’ beter dan het toch wat lompe ‘tent’. Dan is het goed zoeken naar de vettige friet en gebakken visjes van vroeger, tegenwoordig eet je aan zee vaak alsof je in een restaurant in de stad zit. Hoewel ik dus een zwak heb voor die ouderwetse, van die strandtenten waar je moet oppassen voor splinters als je met je blote voeten loopt en de wc’tjes nog een beetje krakkemikkig zijn, moet ik toegeven: soms best lekker, die luxe. Hieronder wat van mijn eigen “ontdekkingen” plus wat links naar nog meer. Want dat strandtenten tegenwoordig alleen in de zomer open zijn, dat is allang niet meer zo.

Van noord naar zuid langs de Noordzee

Strandpaviljoen De Marlijn – Schiermonnikoog
Het helemaal niet meer zo best bewaarde geheim van Schiermonnikoog: De Marlijn. Hier eet je het hele jaar door lekker. Het is een beetje smokkelen want het paviljoen ligt niet op het strand, maar bovenaan de strandafgang.
https://demarlijn.com/#header

De Walvis – Terschelling
Pal naast de boot, ligt deze ‘strand’tent aan het Groene Strand. Je moet een zacht zandstrand er zelf even bij denken, maar je zit hier heerlijk – met uitzicht op het Wad en in de verte zie je Vlieland liggen.
https://walvisterschelling.nl

The Sunset – Ameland
Een enorme strandtent op dit kleine eiland, echt een heel fijne plek om het hele jaar door te zitten. Ook serveren ze er Amelands bier, Beetje Blond geheten.
https://thesunset.nl

De Jongens – Bergen aan Zee
Supermodern paviljoen, met ernaast een een surfschool waar je ook kunt leren kiten. Fijn bij De Jongens is de combinatie van lekker simpel maar lekker eten. En dat er ook gewoon een raketje en een perenijs op het menu staat.
https://www.dejongensbergenaanzee.nl

Zoomers aan Zee – Castricum aan Zee
Een van mijn favoriete plekken aan de Noordzee: verstopt in de duinen, waar je heel fijn kunt wandelen. En dan een hotel waar je anoniem kunt inchecken. Het bijbehorende paviljoen is het hele jaar geopend.
https://zoomersaanzee.nl/restaurant-aan-zee/

Aloha Beach – Wijk aan Zee
Prachtige strandtent in het toch altijd wat weggestopte Wijk aan Zee. Ze werken hier zo duurzaam mogelijk, op de kaart vind je veel vegetarische en vegan gerechten. Daar worden we blij van.
https://www.alohabeach.nl

Winter Lodge

Winter Lodge – Noordwijk aan Zee
Ooit zat ik hier terwijl het buiten zó stormde, dat het zand pijn deed aan je gezicht. Maar dat maakte het meteen wel een memorabele avond. De Lodge is een kas op het strand, inclusief heel grote planten. Je kunt er de hele dag door heerlijk eten.
https://www.winterlodge.nl/nl/

Hart Beach – Scheveningen
Hier komen we graag, in de zomer maar zeker ook in de winter. De bijbehorende surfschool deelt dezelfde voordeur, op de een of andere manier voel je je zelf dan ook direct heel sportief. Als je niet gaat surfen, dus.
https://www.hartbeach.nl

The Shore – Scheveningen
Oké de allerleukste, gezelligste en (waarschijnlijk) meest duurzame van het hele strand hier. En je kunt ook hier surfen.
https://www.theshore.nl

Bombaai – Westkapelle
Er zijn nog wel 101 strandtenten in Zeeland maar ik tip vast deze even: Bombaai in Westkapelle. Eigenlijk gewoon omdat het een wat minder bekend en dus minder druk stuk strand is.
https://www.bombaai.nl/nl/