13x eten en/of drinken in de kas

De herfst is begonnen. We gaan weer naar binnen maar we zijn het liefst toch ook buiten. Hoe dan? Tussen het groen, badend in het licht en lekker droog; 13 keer eten in de kas! Genieten van het herfstzonnetje kan uiteraard ook want vrijwel iedere kas heeft een terras.

© Mediamatic – Flower dish by Scot Fisher

De allermooiste adresjes binnen maar toch buiten

 • Bij Daphne in de Kas (Amersfoort)

In de wijk Vathorst in Amersfoort, omringd door het prachtige BRONPARK, maakt Daphne de heerlijkste soepen en broodjes. De meeste ingrediënten zijn biologisch, uit eigen moestuin of anders lokaal. Kinderen kunnen ondertussen heerlijk buiten spelen. Alleen overdag en van woensdag tot zondag.

© De Kas, Amsterdam

https://www.bijdaphne.nl

 • Kasrestaurant de Kas (Amsterdam)

Ongetwijfeld de bekendste uit dit lijstje. Bij de Kas koken ze al ruim 20 jaar uit eigen (moes)tuin. Op hoog niveau, met de seizoenen mee en met groenten in de hoofdrol word je hier keer op keer verrast.

https://restaurantdekas.com

© Kas voor twee bij Mediamatic
 • Mediamatic (Amsterdam)

Middenin het centrum van Amsterdam kun je bij Mediamatic dineren in een eigen kasje voor twee of vier, met uitzicht op het Oosterdok. De gerechten zijn volledig plantaardig, de ingrediënten waar mogelijk lokaal. 

https://www.mediamatic.net

 • Café Clementine (Barendrecht)

Aan de oostkant van station Barendrecht, aan de rand van de nieuwe wijk De Stadstuinen, staat café Clementine uitnodigend te shinen tussen al het bouwgeweld. In de prachtige kas kun je de hele dag door terecht voor Frans geïnspireerde gerechtjes, bereid met lokale en duurzame producten. Het betreft een pop-up dus ga zo lang het kan!

https://cafeclementine.nl

© Zacht Staal
 • Zacht Staal (Beverwijk)

Op landgoed Rorik, aan de A9 bij Beverwijk, bevinden zich een boomgaard, een biologische akker, een pluktuin, een wijngaard, een zelfvoorzienende camping en nu ook een kas. In de kas kun je bij het gloednieuwe Zacht Staal aanschuiven voor gerechtjes die bereid worden met kakelverse ingrediënten recht van het land waar je op uit kijkt. Wederom spelen groenten een hoofdrol, aangevuld met eerlijk vlees, vis en gevogelte.

http://www.wegrestaurantzachtstaal.nl

 • De DAKKAS (Haarlem)

Deze kas staat bovenop parkeergarage de Kamp waardoor het uitzicht over de stad prachtig is. Er is een heerlijk ruim terras en ook binnen in de kas is het goed toeven. Groenten verbouwen ze grotendeels zelf in de Haarlemmermeer; op de kaart staan dan ook een heleboel heerlijke plantaardige opties. Wie liever vlees of vis eet, komt zeker ook voldaan van het dak af.

https://www.dedakkas.nl

 • Kweekcafé (Haarlem)

In de voormalige stadskweektuin in Haarlem Noord kun je in een enorme kas overdag terecht voor een hapje en een drankje. De inrichting is eenvoudig en gezellig, grotendeels met gerecycled meubilair, en er is een leuk speelhoekje. Extra aanrader dus voor wie kleine kinderen op sleeptouw heeft. Het kweekcafé biedt ook een podium aan makers en ondernemers die duurzaamheid en circulaire economie hoog in het vaandel hebben. Naast het opdoen van nieuwe inzichten en ideeën kun je hier tussendoor verantwoord shoppen. 

https://kweekcafe.nl

 • Onze Kas (Lelystad)

In de velden van Lelystad kun je heerlijk koffiedrinken of lunchen bij Onze Kas. De inrichting is gezellig, de opzet ruim en vanaf het terras kijk je uit over de bloemenvelden. Daarnaast is er een fijn speelhoekje, je kan overnachten in een van de vier kamers (met ontbijt in de Kas), plonzen in het zwembad en uitgebreid wandelen of fietsen. Het Poelenpad is bijvoorbeeld een leuke afwisselende wandeling van 8,5 km. Deze start direct naast Onze Kas.

https://onzekas.nl

© De Tuinkamer
 • De Tuinkamer (Schuinesloot)

De Priona Tuinen, oorspronkelijk ontworpen door Henk Geritsen en Anton Schlepers in de jaren ‘70, staan internationaal bekend als vroeg voorbeeld van de Dutch Wave in de tuinarchitectuur. Je loopt over de vlonders die kronkelend tussen de hoge bomen en de ogenschijnlijk wilde natuur geplaatst zijn, onder begeleiding van vogelgekwetter, naar de glazen kas waar de Tuinkamer uitnodigend op je wacht. Hier kookt chef Alwin Leemhuis (voorheen chef bij Librijes zusje) de sterren van de hemel met bloemen, planten en kruiden uit de Tuinen. Alleen geopend in het weekend. De perfecte bestemming voor wie wat bijzonders te vieren heeft!

https://www.tuinkamer-priona.nl

 • Bar Buitenpost (Twello)

Landgoed Buitenpost omvat een camping met safaritenten, een blotevoetenpad, een wijngaard en een streekwinkel. En dan nog de kers op de taart: Bar Buitenpost. Een bar (en restaurant) in een mooi ingerichte kas waar heerlijk gekookt wordt met producten van eigen land en anders uit de regio. Perfect voor een uitje met familie of vrienden dus!

https://bijbuitenpost.nl

 • Stadsjochies (Utrecht)

Aan de Rijndijk in een oude kweekkas eet je van donderdag tot zondag letterlijk wat de kas die dag schaft. Ontbijt, koffie, thee uit de eigen theetuin, zoetigheden. Of een smakelijk verassingsmenu tijdens de lunch en in de avond. Je kan hier echt de hele dag terecht. Ook de kleintjes worden niet vergeten: op de kaart staat zelfs een kersvers babyprakkie. 

https://stadsjochies.nl

© Buitenplaats Plantage
 • Buitenplaats Plantage (Vogelenzang)

Een oude plantenkas die omgetoverd is tot biologisch restaurant. Een persoonlijke favoriet van ons. Binnen is het lekker ruim, buiten zit je tussen het groen in een heerlijk relaxt sfeertje van de omgeving en de zwijntjes te genieten. Take it slow is hier het motto, dus neem je tijd en onthaast terwijl je van de originele -grotendeels plantaardige- gerechten en zoete lekkernijen geniet.

https://buitenplaatsplantage.nl

 • De Kas van Kaat (Zwolle)

Aan de rand van Zwolle, op Buitengoed Herfte, kun je overdag van dinsdag tot zaterdag terecht bij De Kas van Kaat. Een sociale onderneming waar mens en milieu in gelijke mate gerespecteerd worden terwijl je er tegelijkertijd heerlijke koffie kunt drinken of van een smakelijke lunch kunt genieten. Naast het biologische lunchcafé vind je hier een kwekerij, een winkeltje en een bakkerij en kun je er terecht voor allerlei workshops. Gecombineerd met een wandeling over het park van het Buitengoed is dit een absolute must als je in Zwolle bent. 

https://www.dekasvankaat.nl

@ De Kas van Kaat — te koop: een wandelpakket. Kijk daar worden we ook heel blij van. Check op de site de inhoud van deze tas!

Leuke adressen he? Vonden wij nou ook. Zijn we toch nog een kas vergeten? Stuur dan even een mailtje. Of laat het hieronder weten. Dank. En wil je heel graag een LEKKER weekend weg? Kijk dan eens bij onderstaande boeken. Weekenden aan het water is bijna uitverkocht!