16x lekker eten in Rotterdam

De nieuwsbrief was de deur nog niet uit, of ik dacht: ik had nog veel meer leuke tips kunnen bedenken én kunnen opschrijven. Is zo. Maar je moet ergens beginnen tenslotte. Dus hierbij mijn culinaire tips voor Rotterdam, de stad waar ik sinds 2015 weer woon, waar mijn hele familie vandaan komt en waar de mooiste herinneringen liggen. Volgende blog: doe-dingen. Naar buiten én naar binnen voor als het regent.

Koffie in Rotterdam

Koffie bij Man met Bril
Koffie en zoete dingen bij Man Met Bril

Man Met Bril aan de Hofbogen (mooi stukje stad!) bezoek ik regelmatig met de collega’s van uitgeverij mo’media en timetomomo. Ze hebben er afschuwelijk lekkere dingen bij de koffie, dus hier moet ik niet te vaak naar toe.

TOM Coffee + Paper Goods aan de Zaagmolenkade bezoek ik vanwege (1) aardige eigenaar Tom, (2) de sneakers van Karhu die hij verkoopt, (3) de paper goods van zijn vrouw Marjolein Delhaas en natuurlijk (4) vanwege de koffie.

Mecca is een leuk adres in Noord, in de buurt van het Noordplein op een verrassend hoekje. Je krijgt er goede koffie, heel veel eieren en goede gerechten uit het Midden-Oosten.

Leuke restaurants in Rotterdam

Jarenlang gingen wij het liefst naar Restaurant De Jong, van Jim de Jong. Dat bestaat helaas niet meer. Gelukkig kookt ie weer, dit keer op het dak van Boijmans Depot bij zijn eigen restaurant Renilde. Voor de lunch kies je van de kaart, ‘s avonds krijg je een menu van de chef.

Bij Vislokaal Kaap eet je uiteraard heerlijke vis maar er zijn ook veel vegetarische gerechten. De sfeer is er ontzettend relaxed, bediening aardig en het eten heel goed.

Wij rijden er voor om, met de auto of met de waterbus vanaf de Erasmusbrug + de fiets: Villa Augustus in Dordrecht. Prachtige inrichting, lekker eten, mooie moestuin, alles is hier fijn.

Bij Klaargemaakt kun je ook super eten! En ook hier: onverwachte plek buiten de gebaande paden. Altijd goed dus. Een mooie kaart, met genoeg vegetarische opties voor als je geen vlees of vis eet.

Heel vaak stuur ik mensen naar Brasserie Pierre (en daar komen ze blij vandaan) en dan denk ik: waarom ga ik hier zelf niet wat vaker heen? Franse keuken, leuk terras, niet al te gek duur, heel fijn.

Een fijne plek om met kinderen heen te gaan, is Supermercado bij de Witte de With. Een Latijns-Amerikaanse (alcoholvrije) cocktailbar met heel lekkere taco’s, veel vegetarische en vegan gerechten. Aanwinst voor Rotterdam, maar ze zitten er al wel een tijdje.

Andere lievelings: Café Marseille Rotterdam. Niks meer aan doen. Franse gerechten, Franse inrichting, Franse joie de vivre aan de Kruiskade.

Aan de overkant van Marseille zit Soi3, waar we niet zo lang geleden na de film. Bij deze Thai Soup & Noodle Bar worden we in elk geval nooit teleurgesteld. Er is niet echt een goede website, ga er maar gewoon heen.

Heel fijn adres in Kralingen is Vicini. Op tijd reserveren want het zit hier altijd vol. Italiaanse kaart. Ook een goed adres om ‘s morgens na een rondje om de Kralingse Plas een kop koffie te drinken.

(Un)healthy snacks in Rotterdam

Waarom zijn jullie niet veel dikker, vroeg onze Duitse vriend F. zich af. Want mán wat wordt er veel gesnackt in Nederland. Alles gaat de frituur in. Nou ja alles? Niet natuurlijk maar we komen wel een heel eind. Voor een frietjes van Pomms op de Coolsingel mag je me bíjna wakker maken.

Klassieker aan de Maas: de Ballentent. Met een gehaktbal die wel een miljoen kilo weegt. Tout Rotterdam is hier ooit wel eens een gehaktbal komen eten.

Mijn allerlekkerste fast food haal ik bij Jack Bean, tegenover Centraal Station. Al het eten is 100% vegan. Tip: de curried caulilflower salad.

Ook leuk maar al een tijdje niet geweest: de Vegan Junk Food Bar om de hoek bij de Witte de Withstraat.

Eten in Rotterdam
Vislokaal Kaap op het Deliplein, Katendrecht