19x leuke dingen doen in Haarlem

Weekendje Haarlem? Ja fijn! Dagje struinen én een dagje strand met de voeten in het zand. Vanaf nu zal Maaike van Steekelenburg blogs schrijven voor FJORD over de dingen die naadloos aansluiten bij onze boeken. Ze trapt af met de beste tips uit haar eigen woonplaats.

Doen in Haarlem

David Hockney “Self Portrait, 22nd November 2021″ Acrylic on canvas 36 x 30” © David Hockney Photo Credit: Jonathan Wilkinson

Een bezoek aan Haarlem is eigenlijk niet compleet zonder het Teyler’s museum. Het oudste museum van Nederland is alleen al voor het prachtige pand zeer de moeite waard. De collectie kunst en wetenschap is even indrukwekkend als verwonderend. Vanaf de Grote Markt loop je er zo naar toe en na je bezoek plof je direct neer op een terras aan het Spaarne, zoals bij Monsieur Rouge.

Wandelen kan op heel veel plekken in en rondom Haarlem, door de duinen en op het strand. Onze favoriete wandeling is toch wel die van de parkeerplaats bij ‘t Wed in Overveen naar strandtent Parnassia in Bloemendaal aan Zee. Door duinen en langs meertjes en door de afwisselende begroeiing elke keer opnieuw weer mooi. Enkele reis is dit zo’n vier kilometer. Parnassia laten wij zelf meestal links liggen (of eigenlijk rechts) en dan lopen we over het strand zo’n twee kilometer door naar de prachtige strandtent de Republiek of het oergezellige San Blas. Meer wandelingen zijn te vinden op https://www.np-zuidkennemerland.nl

Kitesurfen kan op diverse plekken. De meest relaxte plek om het te leren is MOANA, naast de allerlaatste standtent van Zandvoort. Je kan er alleen komen door het laatste stuk over het strand te lopen of door de duinen te fietsen. Die allerlaatste strandtent, Fosfor, is overigens ook een toptip om lekker te eten en de zon onder te zien gaan. 

Op zaterdag wordt de Grote Markt en ook de kleinere Botermarkt volledig overgenomen door de markt. De kwaliteit is hoog en het aanbod zeer divers dus het is zeker leuk om even mee te pakken als je er toch bent. Sluit af -of begin- met een koffietje bij onze favoriete koffiestop Mogador aan de Botermarkt.

Eten en drinken in Haarlem

De Dakkas foto © dedakkas.nl

Fishbar Monk
Hier kun je ons regelmatig vinden. Heerlijke oesters en lekkere visgerechtjes om te delen, als visliefhebber zit je hier zeker weten goed. Binnen is het leuk ingericht; op het terras zit je prima op een zwoele zomeravond. Hou je niet van vis, ga dan een deurtje verder naar ROAST. Ook een fijne plek voor wie met kinderen is.

Café Colette
Franse bistro met een stijlvolle inrichting en een traditionele kaart, met klassiekers als steak tartare en garnalenkroketjes. Op het grote terras is het ook goed toeven voor een drankje en een klein hapje. 

De Dakkas
Bovenop een oude parkeergarage zit dit pareltje verstopt. Het uitzicht over de stad is prachtig. Fijn voor elk moment van de dag, voor drankje, lunch, snack of avondeten. Extra aanrader voor vegetariërs. Het terras is ruim en ook binnen zit je hier helemaal prima.

Hippie Fish
Eten op het strand is altijd een feestje bij Hippie Fish. Heerlijke muziek en een goeie vibe, allemaal niet al te ingewikkeld. Geen plek? Ubuntu en Kayuca zijn net zo leuk. 

Bomberjacks, kinderspullen en alles voor je huis

Stygr
Prachtige bomberjacks, met de hand gemaakt door twee Haarlemse zussen in het atelier achter in de winkel. Passen is kopen!

Meneer Paprika
Kinderfavoriet. Speelgoedwinkel met speelplek en café. Wie kleine koters op sleeptouw heeft, moet hier zeker even neerstrijken.

La Nena
Mooie handgemaakte objecten voor je huis uit Spanje. Van keramieken lampen tot aardewerken potten. Dit is de enige winkel in Nederland dus je nieuwe aankoop is gegarandeerd uniek.

Lekker blijven slapen in Haarlem

MAF Haarlem Boutique Hotel foto © Booking

Hôtel Frenchie
Het knusse restaurant met overheerlijke en originele kaart was al genoeg reden om hier vaak te komen. Nu kun je ook blijven slapen in een van de stijlvolle, gezellige kamers. Het ontbijt is ook een aanrader.

MAF Haarlem Boutique Hotel
Nieuwe aanwinst en direct een favoriet. Prachtig historisch pand in het centrum, mooie kamers en heerlijke bedden. 

Boutique Hotel Staats
Mooi, mooier, mooist. Alles klopt hier. Met fijn restaurant en een top ontbijt.

Zin in een weekendje weg?

We hebben de nodige boeken in ons assortiment die daar een prima oplossing voor hebben! Ze bevatten alledrie heel veel mooie hotels en B&B’s.

Lees meer: 19x leuke dingen doen in Haarlem