5x inspirerende lange-afstand-wandelpaden

Een nieuw jaar, en het weer wordt al wat zachter (wie weet kan er nog geschaatst worden later deze maand, je weet maar nooit), tijd om plannen te maken voor een lange-afstand-wandelpad. Er zijn er heel erg veel, en ook veel mooie. Voor Nederlanders is het Pieterpad het bekendste pad, maar durf verder te kijken, zou ik zeggen. Of ga naar andere delen van Europa. Een klein lijstje.

Betuwepad (Nederland)

Genomineerd voor de verkiezing van Wandelroute van het Jaar 2023*, en dat zou zomaar eens de winnaar kunnen worden. Een ronde door de Betuwe van 146 km, verdeeld in 12 dagwandelingen. Het begin en het eind is in Tiel, hoofdstad van de Betuwe, al was het maar vanwege de ‘geboortestad’ van Flipje, het bekende fruitmannetje. Ongemerkt heb ik zelf al veel etappes gelopen van dit pad. De eerste twee zijn erg mooi, van Tiel naar Geldermalsen (18 km) en daarna van Geldermalsen naar het mooie stadje Buren (10 km). Meer informatie over de route vind je op deze pagina van Wandelnet.

*De andere routes die genomineerd zijn voor Wandelroute van het jaar 2023 vind je hier.

Grenslandpad (Nederland/België)

Leuk voor wie in het zuiden van Nederland woont óf in het noorden van België: het Grenslandpad. Het start in Sluis in Zeeuws-Vlaanderen en eindigt in Thorn, het witte stadje in Limburg. Dat wordt trouwens zo genoemd vanwege alle witte huizen die er staan, maar dat had je vast begrepen. Je wandelt over het pad de ene keer door Nederland en de andere keer door België. Voor degenen met vrienden aan de andere kant van de grens: dit is nou echt een heel leuk pad om met elkaar te lopen. Reis je allebei per etappe ongeveer even ver. Meer informatie over dit pad vind je op de site van Wandelnet.

GR5 van Hoek van Holland naar Nice (Nederland/België/Luxemburg/Zwitserland/Frankrijk)

Dit is niet even een pad dat je ‘zomaar’ doet want het is maar liefst 2500 km lang. Daar ben je waarschijnlijk een maand of drie, vier mee zoet. Maar het leuke is natuurlijk, als je niet al te streng bent voor jezelf, je kunt ook delen van deze route doen! Of ‘terug wandelen’. Neem de trein naar Nice (hoe je dat doet, lees je uiteraard in het boek Perron Europa) en loop een paar etappes. Of start gewoon in Hoek van Holland en doe het Nederlandse deel. Meer over de deelroutes en hoe je dat kunt aanpakken, lees je hier. Als je wilt weten hoe deze route precies loopt, hoef je alleen maar even hier te kijken. Op deze site van Iwan Oprins staat heel veel leuke informatie.

GR5a Wandelronde van Vlaanderen (België)

Geef maar toe, bij de Ronde van Vlaanderen denk je aan fietsen, kasseien, afzien en foto’s van Stephan Vanfleteren (maar dat laatste kan aan mij liggen..). Toch is er ook een mooie wandelroute voor wie geen racefiets heeft en wel de Wandelroute van Vlaanderen. Met ongeveer 580 km aan wandelpaden, is het de grootste rondwandeling van Europa. Onder andere bij Reisboekwinkel de Zwerver kun je het bijbehorende routeboekje bestellen. Of ga gewoon naar je Vlaamse boekhandel.

St. Olavspad (Noorwegen/Zweden)

Ja die ken je natuurlijk al, als je de boeken van FJORD een beetje in de gaten hebt gehouden: het St. Olavspad, prachtig beschreven door Francine Postma in haar boek Onderweg. In 580 km loop je van Selånger in Zweden tot aan het Noorse Trondheim. Je moet deze route beslist in het late voorjaar of de zomer lopen want vanaf eind september tot en met april ongeveer ligt er op grote delen van de route gewoon sneeuw.

FJORD boeken over lange-afstand-wandelpaden

Zin gekregen om te gaan wandelen? In Aan Zee neemt Francine Postma je mee langs het Kustpad. Een voorproefje van alle 23 Lange-Afstand-Wandelpaden in Nederland krijg je in Lydia Michiels van Kessenich’s De Paden op. Of lees je in in het St. Olavspad met het boek Onderweg.