7x onder de rook van Rotterdam

Ten zuiden van Rotterdam, voorbij de havens en de industriegebieden, strekken de Zuid-Hollandse eilanden zich voor je uit. Zeven keer onthaasten op een steenworp van de Maasstad.

Wandelen & fietsen

Polders en dijken domineren het landschap van de Hoeksche Waard: een landschap dat zich bij uitstek leent voor een heerlijke fietstocht. Wij vinden het rondje van Numansdorp, via Strijen en Klaaswaal en weer terug naar Numansdorp altijd een succes. Dit rondje is bijna 25 km maar kan eenvoudig langer gemaakt worden, ofwel met een ander beginpunt gereden worden. Het Schippershuis aan de haven van Numansdorp is een prima plek voor een versnapering tussendoor, aan het begin of als afsluiter. Lekkernijen voor een picknick onderweg haal je bij de Verleiding in Numansdop.

Het Nederlands Kustpad deel 1 (LAW 5-1 voor de kenners) loopt van Sluis naar Hoek van Holland en beslaat 210 km. Het stuk van Rockanje naar Brielle – bijna 21 km- is een persoonlijke favoriet. Heerlijk wandelen met als beloning een terrasje in het mooie Brielle, bijvoorbeeld bij de Hoofdwacht. Loop je de route andersom dan is het aan het einde van de rit goed toeven bij De Jongens in Rockanje. Overnachten kan hier ook bijzonder goed.

Het mountainbike-traject rondom het Oostvoornse Meer is net zo uitdagend als mooi. Of je nou een snelheidsduivel of een vogelspotter bent, dit MTB rondje van ruim 11 kilometer is voor iedereen een bijzondere ervaring.

Leuk om te doen

Wil je lekker buiten zijn maar even niet al te actief? Ga mee met een fluisterboot vanaf Spijkenisse of Zuidland. Vaar mee met een natuurgids of vogelspotter en verwonder je over het stukje natuur zo dicht bij de stad. 

Bij Pluktuin Oostvoorne pluk je je eigen kersverse boeket bij elkaar. Maak van de ruim honderd soorten bloemen je eigen unieke creatie. Deze pluktuin ligt precies tussen de knooppunten van twee mooie fietsroutes. In de zomermaanden is er een leuk en leerzaam maïsdoolhof. 

Eten & slapen – en wandelen

Vanuit Nieuwendijk vertrekt de pont naar het autovrije eiland Tiengemeten. Van de gebaande paden af struin je hier door de wildernis van het eiland. Wandelen, fietsen, spelen in de gigantische Natuurspeeltuin. Zelfs bijzonder overnachten kan in een van de tipi-tenten, yurts of trekkershutten van het gloednieuwe Cast Away. Je waant je hier echt in een totaal andere wereld. Meer informatie over Tiengemeten vind je op deze website.

Als je bij het Oostvoornse Meer bent, is een bezoekje aan restaurant Aan Zee een absolute must. Of anders op zichzelf een goede reden om hierheen te reizen. Plof neer op het terras en geniet van het uitzicht over het aangrenzende natuurgebied. Op de duurzame menukaart kan iedereen wel wat lekkers vinden.

Zin om naar buiten te gaan?

Snappen we. In de volgende boeken vind je meer to-do tips voor onder de rook van Rotterdam. En de rest van Nederland.