9x naar een mooi museum

© Textielmuseum Tilburg

Hoewel de tentoonstelling nog tot begin juni duurt, zijn de tickets voor de Vermeer-tentoonstelling al compleet uitverkocht. Jammer? Ja, eigenlijk wel (kan dat museum niet ‘s nachts open?). Of niet, want als je immers had besloten dat je zin had in een museum, zijn er nog talloze andere in Nederland en België waar je gewoon tickets voor kunt kopen. Soms ook zonder tijdslot. Trakteer jezelf op een Museumkaart, het is het beste cadeau dat ik mezelf ooit gegeven heb. De eerste zes musea zijn in Nederland, de laatste drie in Antwerpen. Daar maak je dan een museumdagje van als je vanuit Nederland komt: met de trein ernaartoe is ongelooflijk relaxed

6x museum in Nederland

ZEEUWS MUSEUM – Middelburg
In de middeleeuwse abdij van Middelburg huist een prachtig modern museum. Dat verdient een bezoek, echt. Nog tot 2 april 2023 is er te zien de tentoonstelling Re_Used_Re_Satin. Het is een onderzoek naar het gebrocheerd damast uit de achttiende en negentiende eeuw. Een bijzondere ervaring. Ook interessant zijn de Wonderkamers vol voorwerpen uit de hele wereld en vooral uit Zeeland. 
Meer info op zeeuwsmuseum.nl

GRONINGER MUSEUM – Groningen
Modetentoonstellingen zijn de afgelopen heel populair. Geen wonder dus dat de tentoonstelling over Versace volle zalen trekt. Deze is nog te zien tot 7 mei 2023 en neemt je mee door een bonte wereld van mode, pop en design, ontzettend kleurrijk is het allemaal en heel fijn over the top. Verheug je op mooie stoffen, ontwerpen, filmopnames. Ook leuk als je zelf vooral in spijkerbroeken en warme wintertruien door het leven gaat. 
Meer info op groningermuseum.nl

TEXTIELMUSEUM – Tilburg 
Alleen al voor het kopen van een bijzondere theedoek reis ik zo naar Tilburg af. Het Textielmuseum is een van mijn favoriete musea. Momenteel is er te zien, nog tot eind mei, de tentoonstelling Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap. Centraal staan de gordijnen die speciaal voor het Koninklijk paleis hier werden gemaakt. Nu ook nog te zien is een tentoonstelling over damast, oud en modern. En neem vooral een kijkje in het Textiellab, dat is speciaal gemaakt voor professionals die zelf met textiel werken. 
Meer info op textielmuseum.nl

MUSEUM DE BUITENPLAATS – Eelde
Voor op het lijstje (de tentoonstelling begint op 14 maart 2023): een tentoonstelling met als thema ‘water’. Er worden tachtig werken tentoongesteld straks, waaronder het werk van Tjibbe Hooghiemstra. Van de website: “[Hij] is al jarenlang gefascineerd door water. Zijn werk gaat niet alleen over water als verschijnsel, maar neemt het in de meest brede zin als inspiratie. Van vroegere ontdekkingsreizen en de ontwikkeling van zeekaarten, tot nieuwe bevindingen die over water worden gedaan. Wat voor betekenis geeft de mens aan water? En hoe krijgt dat vorm in de wetenschap en kunst?”
Meer info op museumdebuitenplaats.nl

DEPOT BOIJMANS VAN BEUNINGEN – Rotterdam
Het kan je niet ontgaan zijn, Rotterdam heeft er een prachtig nieuw gebouw bij: Depot Boijmans van Beuningen. Het is echt een depot, maar dan wel mooi vormgegeven en zichtbaar. De kunst staat er zodanig opgeslagen dat je er nog deels naar kijken kunt. Een feest om rond te lopen. Het is aan te raden om een rondleiding te doen. Tweede tip: het dak van het Depot is fijn om rond te lopen, ga liefst niet op een regenachtige dag. Derde tip: het restaurant Reinhilde dat ook op het dak zit. Feest. 
Meer info op boijmans.nl/depot

VAN ABBEMUSEUM – Eindhoven 
Een museum waar ik ooit voor het eerst kwam tijdens een Dutch Design Week maar ook daarbuiten natuurlijk zeer de moeite is. Momenteel nog te zien is een tentoonstelling over de jaren 90 en wat die periode voor weerslag had op kunstenaars. Ook interessant is de tentoonstelling Dwarsverbanden, waarvoor het depot is ‘leeggetrokken’ en alle kunst van het Van Abbe op een andere manier getoond wordt. 
Meer info op vanabbemuseum.nl

3x museum in Antwerpen

HANDELSBEURS – Antwerpen
Fans van fotograaf en filmmaker Anton Corbijn kunnen nog tot en met 16 april 2023 naar de tentoonstelling IKONEN met ontzettend veel foto’s. Natuurlijk veel portretten maar ook zelfportretten en een mooie serie ‘over de aanwezigheid van Lenin in de USSR in het begin van de jaren 80’.
Meer info op antoncorbijnexpo.com

KMSKA – Antwerpen
Voor mijn gevoel was dit museum honderd jaar dicht maar het was uiteindelijk “maar” 12 jaar. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen heet nu KMSKA en er is een tentoonstelling te zien over hoe de renovatie is geweest. De vaste collectie is een ode aan de Belgische kunst. Zoals de grootste collectie schilderijen van James Ensor en natuurlijk veel Rubens. 
Meer info op kmska.be

FOMU – Antwerpen 
Het Fotomuseum Antwerpen is ook zo’n plek waar ik graag kom. Momenteel is er de prachtige tentoonstelling Mediations van Susan Meiselas te zien, ook de andere tentoonstellingen zijn de moeite. Kijk vooral even op de website. 
Meer info op fomu.be