ABC-cake voor onderweg

Een recept van Tal Maes uit het kookboek Kitchen Table Food, dat ik samen met haar maakte. ABC staat voor Apple, Banana, Carrot. De cake is lekker gezond en een prima tussendoortje tijdens een lange wandeling. Het originele recept is voor muffins, maar ik vind het maken van een grote cake makkelijker.

50 g havervlokken
150 g spelt- of volkorenmeel
125 g bruine suiker
2 tl bakpoeder
2 tl koekkruiden of kaneel
1/4 tl zout

1 appel, geschild, klokhuis verwijderd, grof geraspt
1 rijpe banaan, geprakt
100 g worteltjes grof geraspt

2 eieren, losgeklopt
75 g gesmolten boter
250 ml karnemelk
50 g walnoten, grof gehakt

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Meng in een grote kom havervlokken, meel, suiker, bakpoeder, koekkruiden en zout.
  2. Bekleed de cakevorm met bakpapier.
  3. Voeg appel, banaan en wortel, eieren, boter en karnemelk toe aan de kom en schep alles goed om. Doe dit niet te lang, stop met roeren als alle droge ingrediënten zijn opgenomen.
  4. Stort het beslag in de cakevorm en zet deze in het midden van de oven, ongeveer 30 minuten. Controleer de cake met een satéprikker of deze gaar is. Als de prikker er droog uit komt, is de cake goed. Laat afkoelen op een rek. Lauwwarm heel lekker maar ook gewoon afgekoeld.

Het recept staat in het boek Kitchen Table Food waarvan nog een paar exemplaren te zijn in de webshop, een buitenkansje want ze zijn niet meer verkrijgbaar. En ze kosten maar 9,90…!