Berlijn – the best of

Voor wie mij al wat langer kent: ik woonde een tijd terug vier jaar lang in Berlijn. Lang genoeg om daar zo mijn favoriete adressen te hebben. En ik krijg echt nog heel vaak de vraag of ik tips heb, dus het is tijd om alles weer eens op te schrijven. Google zelf vooral even naar de adresjes en boek de hotels bij de hotels zelf.

DE STAD UIT
Alle stedengidsen over Berlijn (en hieronder doe ik daar zelf ook aan mee) gaan natuurlijk over de stad in. Maar de stad uit is ook heel leuk en heel eenvoudig om te doen.
• Een mooie fietstocht is de Mauerradweg. Die gaat helemaal om de stad heen, is zo’n 160 km lang (dus 2-3 dagen fietsen) en je fietst dus helemaal langs de voormalige muur, vooral veel door het groen maar ook dwars door de stad natuurlijk. Google dit vooral even zelf, want als je wilt overnachten langs de route, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden.
• In de zomer is het vaak erg warm in de stad en trekken veel Berlijners naar een van de driehonderd miljoen meren buiten de stad. Daar ga je het beste heen met de S-Bahn, of op de fiets. Een aantal voorbeelden vind je hier. Hoe verder uit het centrum, hoe rustiger het is natuurlijk.
• Het bos in! Mogelijkheden zat. In de stad vind je dan wel de nodige parken, waar je ook fijn wandelen kunt (maar weinig kilometers maakt) Ook voor iets verder weg geldt: met het OV ben je er zo. Op deze site vind je een aantal voorbeelden. Een ander lijstje vind je hier.

MUSEA IN BERLIJN
• Eerst maar eens een rondje langs de galeries. Focus op de Auguststraße in Mitte en de Potsdamer Straße in Tiergarten/Schöneberg. Er is een gezamenlijk wandelkaartje verkrijgbaar bij Doyoureadme?! dat neem ik elke keer even mee..
• Mijn favoriet is C|O Berlin, fotografiemuseum aan de Hardenbergstraße in Charlottenburg. Kleine fijne tentoonstellingen.
• Een andere favoriet is Martin Gropius Bau, een geweldig gebouw op zichzelf met nog geweldigere tentoonstellingen.
• Ook leuk: Hamburger Bahnhof in jawel een oud station, veel moderne kunst en grote zalen.
• Waar ik ook graag en veel kwam, is Berlinische Galerie. Dit combineer je met een bezoek aan Modulor (zie verderop).
• Buiten zijn én toch door een museum lopen, zo voelt het bij de Gedenkstätte Berliner Mauer aan de Bernauerstraße. Het is de plek waar veel mensen de muur wilden oversteken. Indrukwekkende informatie en ontzettend mooi gemaakte gedenkplekken.

BOEKHANDELS IN BERLIJN
Mijn zwakke plek, boekhandels. Veel Berlijnse boekhandels zijn kleine literaire, hieronder een paar die ook veel non-fictie verkopen.
Hundt Hammer Stein. Dit was ooit mijn favoriete straat om te winkelen, maar veel authentiekere zaakjes maakten plaats voor (kleine) ketens in de Alte Schönhauser Allee. Deze boekwinkel blijft stoer overeind. De winkel, in een souterrain, is tot de nok toe gevuld met boeken, zowel Duits- als Engelstalig en een goede selectie kinderboeken. Veel persoonlijke aanraders.
Buchbox. Zit op verschillende plekken in de stad, drie in Prenzlauer Berg, eentje in Friedrichshain. Ze hebben ook een English Bookshop, met veel literatuur en kunst. Alleen al voor de ansichtkaarten en posters trouwens de moeite.
• Doyoureadme?! De allermooiste tijdschriftenwinkel op aarde (in Mitte). Dat is waarschijnlijk niet waar, maar dan toch wel met de mooiste papieren zakjes die om de gekochte tijdschriften geschoven worden. En de linnen tasjes, niet te vergeten. De nieuwe eigenaar is nog steeds zo bevlogen als de oude. En voor globetrotters: nu ook met filiaal in Helsinki.
• Dussmann. Het Kulturkaufhaus in Mitte. Ofwel een enorme boekhandel waar ook muziek, papierwaren en aanverwante worden verkocht. Achterin de zaak zit de English Bookstore.
• Een mooie winkel die tegen een bibliotheek aan zit (een gouden combinatie, waarom is dat in Nederland nou nooit?) is Ocelot. Ze hebben er een flinke afdeling literatuur, boeken over Berlijn, mooie kunstboeken en ook nog eens zalige koffie.

Papier!
• Knutselwinkel alias kunstenaarsbenodigdhedenwinkel Modulor is de hemel op aarde. Ze hebben er alles waar mijn hart sneller van gaat kloppen: notitieboekjes, pennen, stiften, vulpennen, plakband. Ik heb een serieuze verslaving en veel te veel ongebruikte notitieboeken op de uitgeverij liggen (herkenbaar?).
R.S.V.P. in Mitte had eerst één, toen twee en nu weer één winkel. Ze hebben er prachtige ansichtkaarten van Berlijnse kunstenaars, notitieboeken van over de hele wereld, de fijne Kawaco-vulpennen en mooie kalenders.

Kwaliteit hoog in het vaandel
• Een verleidelijke term, want meestal als het zó gebracht wordt is het verre van betaalbaar en dat geldt ook zeker voor deze winkel: Vom Einfachen das Gute op de Invalidenstraße in Mitte. Ze hebben er het lekkerste brood, de lekkerste vleeswaren, de lekkerste kazen en het lekkerste van alles.
• Mooie spullen voor in huis koop je bij Manufactum, alles degelijk en ouderwets maar o zo mooi. Niet kijken bij Schreibware als je je daarmee niet kunt inhouden.

HOTELS IN BERLIJN
Er zijn echt genoeg leuke hotels in Berlijn (en wie meer inspiratie nodig heeft, kijk vooral eens hier). Naar onderstaande adressen stuur ik vrienden en bekenden én mijzelf blind.• Karlito Apartments. In mijn oude straat, de Linienstraße in de wijk Mitte. Boven een café waar ‘s morgens croissants en koffie te krijgen zijn. Vraag naar een kamer met balkon. Kamers zijn nothing fancy, maar schoon, groot en de bedden zijn goed. De locatie tussen allerlei U-bahn, S-bahn en tramhaltes is perfect. Bij de onderbuurman kun je fietsen huren.
Amano. Midden in dezelfde oude straat. De kamers zijn er gek genoeg goedkoper dan je qua ligging en uitstraling van het hotel zou verwachten. Dit hotel hoort bij een kleine keten van hotels door de hele stad. Je kunt ook een andere uitproberen. Kamers zijn stijlvol en de bar op het dak heeft prachtig uitzicht over de stad.
• Brilliant Apartments. In de Oderbergerstraße in Prenzlauer Berg, om de hoek van het Mauerpark en de Kastanienallee. Privé-appartementen, fijn ingericht, toplocatie. Op de begane grond zit een leuk cafeetje en er zijn genoeg andere opties in de omgeving.

Lees ook: Eten & Drinken in Berlijn (binnenkort online!)