De Achterhoek

Meer dan 3000 km wandelpaden. De moed zakte mij enigszins in de schoenen. Want ik, liefhebber van die Achterhoek, was er al vaak geweest maar had natuurlijk niet ál die 3000 km gelopen. Wat nu? Vasthouden aan het motto: niet compleet willen zijn, de mooiste plekken opschrijven, er misschien eentje missen maar dat is niet erg. Niets gevaarlijker dan je eigen ‘door de bomen het bos niet meer zien’ creëren. En: hulp inschakelen. Dus wandelde ik met twee geboren en getogen Achterhoekers, Linda Commandeur en Marleen Veldhorst. De eerste woont er nog steeds, de ander woont in Athene en is tijdelijk terug in ‘haar’ Hummelo.

In Buitenluchtleven staat een veel en veel langer en duidelijker overzicht, maar hieronder vast een eerst lijstje met tips, zodat je toch vast op ontdekking kunt. Doen hoor, het is er zo mooi.

Landgoed Hackfort —- “Bij Vorden? Daar kwam ik nooit verder dan Hotel Bakker,” zei vriend C. toen ik hem de foto’s liet zien. En ik ook niet, eeuwig aan die bitterballen daar denk ik. Hackfort is een prachtig landgoed, met eromheen diverse wandelingen, van kort tot lang. Ze starten allemaal bij de grote parkeerplaats. Eentje begint ook bij NS-station Vorden. Hopelijk mag Keuken van Hackfort ook gauw weer open, want ik zag mezelf daar al zitten.

Hummelo — Mijn schoonzus M. woonde lang geleden in Hummelo en dus kwam ik wel eens bij De Gouden Karper, een hotel naar mijn hart (ouderwets, goed eten, maar vooral ouderwets). Hier starten twee korte wandelingen, eentje van 4 km en eentje van maar 2 km (dat vind ik wel echt te kort, jullie?). Je volgt gewoon de paaltjes, de wandeling voert over landgoed Enghuizen. Het oude kasteel werd verwoest in WO-II maar het theehuis staat er nog. Daar woont tegenwoordig de boswachter.

Ruurlo — Tja hier staat dus die wegwijzer uit De Zevensprong, het boek van Tonke Dragt maar vooral een bloedstollende (destijds hè, nu kan ik er zonder bonkend hart naar kijken) tv-serie over Meester Frans van der Steg, alias Frans de Rode. Midden in de bossen van Ruurlo staat deze wegwijzer. Jeugdsentiment, zeker. Tip van zowel Marleen als Linda is de boswachtersroute aan de andere kant van het dorp. Ruim 6 km door de bossen en inderdaad: een prachtige wandeling.