De stad uit – Utrecht

Gaandeweg het schrijven van het boek Buitenluchtleven besloot ik, dat waarschijnlijk stadsmensen de meeste behoefte hebben aan frisse lucht. Aan groen, aan niet-stenen onder de voeten. Waarom gaan al die stadsmensen dan niet lekker op het platteland wonen, vroeg ik me dan ook meteen af maar goed, dat is een vraag voor een ander boek denk ik.

De stad uit dus, en dat is precies wat ik dit weekend deed met zes vriendinnen van de middelbare school, we kennen elkaar als sinds halverwege de jaren 80. Afspreken deden we in hartje Utrecht, zowat ónder de Domtoren zeg maar, en we liepen via de Oude Gracht, het Ledig Erf zo de stad uit. We waren niet de enigen, maar een rondje Rhijnauwen is toch echt wel de moeite. Terug liepen we via de Uithof, de campus van Universiteit Utrecht, langs het Rietveld-Schröder Huis en toen stonden we in het Wilhelminapark. Heel erg onverhard waren de paden niet, maar we liepen uiteindelijk zo’n 18 km vooral langs de Kromme Rijn en dat is echt een aanrader. Een mooi pad, waarschijnlijk in de week een stuk rustiger dan op een prachtige zonnige zondag maar tóch.

We hadden een wandelgids mee van de mannen van Gegarandeerd Onregelmatig, zij schrijven een reeks over ‘Wandelen buiten de binnenstad van’ en daarin zitten bijvoorbeeld ook wandelingen in Rotterdam en Eindhoven. We konden het niet laten de route helemaal aan te passen, niks eigenwijs is ons blijkbaar vreemd. De boekjes vind je hier, daar zijn ze ook gelijk te bestellen!