Een groene kerst

In de nieuwsbrief schreef ik er al over: een groene kerst. Helemaal geen kerstboom nemen is het állerbeste voor het milieu, maar ook wel ongezellig eerlijk gezegd. Ik overwoog een kunstboom maar dat werd in huis niet best ontvangen. Bovendien verhuizen wij zo vaak, dat de terechte opmerking was: “die kunstboom sneuvelt dan vast bij de volgende verhuizing”. En dan levert het alleen nog maar meer afval op. Een kunstboom met je minimaal 9 jaar gebruiken en dan is het duurzamer dan een echte boom. Ik vrees dat wij, hoe erg ook, dan al twee, drie huizen verder zijn.

Duurzame kerstboom

Adventsboom ©Jurianne Matter

Op Treesforall staan 7 tips voor een duurzame kerstboom. Dat is onder andere een kerstboom adopteren bij een kweker in de buurt, een kunstkerstboom van goede kwaliteit die je dus 9 jaar moet gebruiken, een boom met een kluit die je weer kunt planten (voor mensen met een tuin: in je eigen tuin, dan heb je er de rest van het jaar nog wat aan, of je zet ‘m in de pot op het balkon), een geen-kerstboom maar dan een ander soort boom van hout of stof en zo voorts.

Ook mooi: de adventsboom van Jurianne Matter, die sowieso erg mooi papier verkoopt (en wiens inpakpapier ik gebruik voor de webshop).

Beter Boompje

© Beter Boompje

Dit jaar gingen we in huis voor het groene alternatief: een echte boom, met kluit, die je haalt én weer terugbrengt na de kerst. Het initiatief heet Beter Boompje. Voorwaarde is wel, dat je er goed voor zorgt tijdens de feestdagen anders kan die boom niet opnieuw de grond in. Wij waren net op tijd, maar wie weet vind jij nog wel een boom bij je in de buurt. Beter Boompje was er eerst in een paar steden maar dit jaar in nog meer.

Vegetarische kerst?

Bij de uitgeverij geven we om de planeet, dat doen we vooral door lekker naar buiten te gaan zonder daarvoor ver te reizen en goed voor de natuur te zorgen. Doe je best in de keuken en maak er een groene kerst van. Google is your best friend, en wie zoekt op vegetarische kerst vindt genoeg links naar mooie recepten zoals deze van delicious, Jamie Oliver, of deze van de New York Times. En nog drie miljoen Nederlandse sites ook.