Het zoutpad

Vooral een heel mooie cover vond ik, bij dit boek. De reden dat ik het oppakte bedoel ik. En ja, ik weet dat ik als boekenmaker “omslag” moet zeggen, maar in al die 20 jaar dat ik nu in het boekenvak werkzaam ben, blijf ik het een rotwoord vinden. Omslag is ommekeer, een zoom, het lijkt teveel op het Duitse woord voor envelop, ga zo maar door. Cover dus. Hoe dan ook.

Het zoutpad dus, het veelbesproken en goedverkochte boek van Raynor Winn over haar voettocht langs de South West Coast Path in Cornwall. Ze maakte die tocht samen met haar man nadat ze dakloos waren geworden. Als je foto’s van het stel ziet, is dat nauwelijks voor te stellen maar zo makkelijk gaat dat dus, alles kwijtraken.

Het is een mooi verhaal, de ondertitel is niet voor niets ‘over oude wegen naar een nieuw begin’. Ze lopen door, ondanks alles: hij is ziek, ze hebben letterlijk niets, ze lopen 1000 km. Het boek beschrijft vooral de innerlijke reis en minder het landschap waar ze doorheen lopen, wat jammer is voor de liefhebbers van de Zuid-Engelse kust. Tip: bezoek vooral de plaatsjes van de kaart voorin het boek. Ga naar Bude, St Ives, Land’s End, Penzance, Lulworth wat dat is dus absoluut de moeite. Of loop dat pad, dat kan natuurlijk ook.

Foto © Jim Willeman / The Guardian, mooi artikel hier