Jólabókaflóð

Niet uit te spreken natuurlijk, bovenstaand woord. Jólabókaflóð betekent letterlijk “vloed aan boeken”. Het is een mooie traditie in IJsland om elkaar met kerst een boek cadeau te doen. Dat leg je vervolgens niet op het stapeltje dat toch al naast je bed heet (en ook wel “schaamstapel” wordt genoemd, las ik laatst ergens – vraag me niet waarom). Met dit kersverse boek dat je net cadeau hebt gekregen, nestel je je op de bank met een goed glas warme wijn/chocolademelk/thee/ en dan ga je lezen. Wat ik ook niet wist, maar wel een fijn weetje vindt (het wordt trouwens de hoogste tijd om eens naar IJsland te gaan), is dat alle mensen een soort speelgoed-brochure in de brievenbus krijgen met daarin alle nieuwe boeken. Zodat je daar, net als kinderen doen, je favoriete boeken in kunt aankruisen.

Die ‘vloed aan boeken’ is er trouwens ook altijd in de Nederlandse en Vlaamse boekhandels. Uitgeverijen hebben de gewoonte om kookboeken en veel andere boeken te laten verschijnen in het laatste kwartaal, met het oog op de feestdagen. Het gevolg is wel, dat boekhandelaars daar niet zo vrolijk van worden en alleen maar bezig zijn met uitpakken en herinrichten.

Boeken voor wandelaars

Wij hebben natuurlijk heel veel boeken voor wandelaars in het assortiment. Wandelaars die houden van langeafstandwandelpaden, daarvoor hebben we er drie. Daarnaast nog een mooi boek over wandelen in Amsterdam, zodat je met een frisse blik door de hoofdstad kunt. En een mooi boek al zeg ik het zelf, over wandelen door heel Nederland met daarin 255 tips voor mooie gebieden. Daar kun je naar keus lange of korte wandelingen maken.

Boeken voor liefhebbers van Europa

En dan hebben we nog prachtige boeken voor mensen die graag iets verder op reis gaan. Dwars door Europa, op de fiets, met de camper of gewoon met de auto (je hóeft geen rode camper te hebben om toch Oost-Europa in te trekken) of lekker slow travel met de trein. De boeken nemen je mee naar de mooiste plekken. Ook als je niet gaat reizen, zijn het heel leuke boeken om te lezen.

Boeken voor een weekend weg

In De paden op staan ook veel mooie hotels, maar écht veel mooie adressen vind je natuurlijk in de drie boeken over een weekend weg die we uitgaven de afgelopen twee jaar. Een weekend naar een leuk hotel aan zee of in het groen. Of combineer een prachtig hotel met een heerlijk restaurant, dat bij het hotel hoort – en waarvoor je niet de deur uit hoeft. Het restaurant zit er bij. Wat leuk is en wat we veel terughoren, is dat mensen zo’n boek cadeau doen en vervolgens de ontvanger een weekend laten uitkiezen. Zo waren de boeken bedoeld, fijn om te horen dat ze zo gebruikt worden.

Elke dag naar buiten – notitieboeken

Trots als een koe met zeven staarten, zoiets. We maakten deze boeken afgelopen zomer en je kunt er al je wandelingen in kwijt. Lijstjes maken, we doen niets liever. Jelle F. Post maakte de foto’s en de illustraties, ik schreef zelf de teksten. Heel veel staat er niet in want het boek moet je vooral zelf helemaal eigen maken. Maar ik geef je wel tips om anders te gaan kijken naar de natuur om je heen.

Geef een boek cadeau!

Altijd goed om te geven, want een boek verveelt nooit. Maak iemand blij met een boek. Je mag ze bij ons in de webshop kopen, vinden we prima, maar voor de last-minute kerstinkopen verwijs ik je graag naar de mooiste boekhandels van Nederland en Vlaanderen. Je vindt een lijst (nog lang niet af, maar je moet érgens beginnen) in deze blogpost. Fijne kerstdagen!

© Met dank aan Penguin Random House van wie ik dit mooie plaatje overnam.