Kopenhagen – wandelen & de stad in

Ergens dit najaar was ik weer in Kopenhagen. Daar ben ik regelmatig, want vriendin Ulla woont er. Ver voor ik haar leerde kennen, kwam ik er omwille van werk (ik fotografeerde er twee reisgidsen). Zo leer je de stad steeds beter kennen en dat is fijn, want het is er zalig. Mooie mensen, mooie winkels, mooie fietspaden en altijd is de natuur dichtbij. Ik beloofde wat tips op te schrijven. Ik gebruik deze post ook als mijn notitieboekje dus sla het bericht vooral ergens op, ik vul heus wel weer eens aan.

MUSEA IN KOPENHAGEN
Er zijn er genoeg, er staat een goed overzicht zodat je zelf iets kunt uitzoeken (houd je van oud, nieuw, design, architectuur, dat kun je zelf het beste beslissen) op deze pagina. Mijn favoriet omdat het gebouw zo mooi is, maar ook de kunst die je er vindt, is Glyptoteket.
Daarnaast is ook zeer de moeite Copenhagen Contemporary. Daar is geen vaste collectie, dus kijk vooral eerst op de website om te zien wat er is.

HAVNERINGEN
Een 13 km lange fietstocht door Kopenhagen, een klein stukje dus maar, maar zeer de moeite. Je komt over prachtige fietsbruggen, met altijd het water aan je linker- of rechterhand. Indrukwekkend is de fietsbrug Cirkelbroen (Cirkelbrug) van Olafur Eliasson. Je kunt deze route ook lopen trouwens. Meer informatie over de tocht vind je hier. Als je van de haven houdt, kun je ook een kajak huren en het water op.

STEVNS KLINT
Een eindje buiten de stad (neem de bus of ga met de trein en zo’n gratis fietsje naar het beginpunt, je mag de fiets daar laten staan) vind je het UNESCO-Wereldergoed Stevns Klint. Prachtige krijtrotsen, een vuurtoren, een kerk die bij een grote storm nét niet in zee verdween en heel veel vogels, mooie planten, genoeg te zien. Je mag hier alleen wandelen. De tocht is 21 km lang en je vindt de brochure die handig is om bij je te hebben hier. Aan het eindpunt pak je de trein terug richting Kopenhagen.

LOUISIANA & FINN JUHL HUSET
Een van de mooiste musea die ik ken, is Louisiana. Dit ligt buiten de stad, maar is met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Behalve de mooie tentoonstelling is ook de tuin, die uitkijkt over de Øresund, de moeite. En de museumwinkel is vreselijk gevaarlijk.

Iets boven Kopenhagen ligt Ordrupgaard, een prachtig museum dat is uitgebouwd met een gloednieuwe vleugel en het huis waar ooit ontwerper en architect Finn Juhl woonde. Een huis dat je zelf zou willen hebben. Ik bedoel, die boekenkast… In het museum zijn wisselende tentoonstellingen. Klein maar fijn.

Eten in Kopenhagen
Dit is vrijwel overal goed en leuk, ik geef je hieronder een paar korte tips om je een beetje op weg te helpen:

Kødbyen is het “meat packing district” van Kopenhagen. Je vindt hier allerlei restaurants, temidden van nog oude slachterijen en horeca-industrie. Leuk is bijvoorbeeld de Kødbyen Fiskebar, het iets sjiekere Paté Paté en de lekkere pizza’s bij Mother. Iets buiten het gebied zit Café Dyrehavn, leuk voor ontbijt en lunch.
• Streeftood-markt Reffen ligt buiten het centrum, met prachtig uitzicht over het water. Heel veel kraampjes en food trucks, genoeg plek om te zitten en lekker mensen kijken (ook een sport).
• Een zeer geslaagde “markthal” is Torvehallerne, een paar grote glazen hallen vol stands met delicatessen, versproducten, koffie en veel meer. Ook dit is het leukst als het weer nog goed is, dan eet je alles wat je hebt gekocht ter plekke op.
• Brood is nogal een ding in Kopenhagen en de rest van Denemarken. Slechte bakkers zijn er nauwelijks. Collective Bakery is tof, maar ook de bakkerijen van Meyers.
• Geen eten, wel bier: Mikkeller. Je vindt de brouwerij en proeflokalen op diverse plekken in de stad. Heel veel alcoholvrij bier, een feest.

Nog een tip dan…
• Een straatje waarin je veel lekkere eetzaakjes maar ook mooie vintage winkels vindt, is de Jaegersborggade, daar stuur ik iedereen altijd naar toe. Niet ver daarbuiten ligt Superkilen Park, een heel mooi park met allemaal kunst. Rust vind je op het Assistens Kirkegaard dat aan het eind van de Jaegersborggade ligt, een begraafplaats waar je ook mag wandelen en fietsen en picknicken. Er liggen tal van bekende Denen begraven.

Logeren in Kopenhagen
Voor een goed overzicht van de mooiste hotels, B&B’s en hotels verwijs ik je graag naar de website van timetomomo. Hun lokale auteur heeft de beste adressen uitgezocht. Als je via hun site een hotel boekt, krijg je een timetomomo reisgids cadeau. Via hun wandelroutes kom je vanzelf bij de leukste adressen voor eten, drinken en shoppen in Kopenhagen. En op het blog vind je de laatste tips.

Reizen naar Kopenhagen
Omdat ik niet van vliegen houd, ging ik met de trein vanuit Rotterdam naar Kopenhagen. Dat is een behoorlijke reis met vier keer overstappen, maar het was de moeite. In de trein kun je weliswaar niet wandelen, maar wel een goed boek lezen. Voor elke internationale treinreis die je maakt, geldt: boek op tijd, dan zijn de tickets minder duur. Boek je tickets via NS Internationaal of Bahn.de.