Met de trein naar Berlijn

Zelf reisden we al zo vaak met de trein naar Berlijn dat we de tel een beetje kwijt zijn geraakt. Dat geldt nog meer voor Bart Giepmans, een van de auteurs van het nieuwe boek Perron Europa. Hij pendelt al jarenlang minimaal een keer per maand tussen Utrecht en Berlijn, waar hij de meeste tijd van het jaar doorbrengt. Als er iemand is die heel veel kilometers maakt op het spoor, dan is hij het wel.

Hij weet dat veel mensen de rit naar Berlijn lang vinden, maar zegt hij: het is een kwestie van heel anders denken (omdenken, zo je wilt) nadat je bent ingestapt. Niet denken: hoeveel uur moet ik nog, maar je bezighouden met wat er allemaal te zien valt onderweg. En dat is behoorlijk veel. En dan noemt hij nog niet eens alle mooie gebouwen die je ziet terwijl je, bijna op je eindbestemming, Berlijn binnenrijdt.

Hoe dan ook is de boodschap van het book: slow travel. De reis begint al als je instapt.

Uit het raampje kijken

“Toegegeven, de route Amsterdam – Berlijn is zeker niet de mooiste ter wereld. Maar vanuit het treinraam valt zo ontzettend veel moois te zien. In Nederland rol je langs het Naardermeer, zie je de middeleeuwse Koppelpoort in Amersfoort, het grootste bosgebied van Nederland tussen Amersfoort en Apeldoorn en de prachtige uiterwaarden van de IJssel bij Deventer. In Duitsland troont even voorbij Bad Oeynhausen het Kaiser Wilhelm-monument sinds 1896 op de top van de berg. Het is een van de honderden gedenktekens die in het hele land zijn opgericht na de dood van de eerste Duitse keizer. De een nog schitterender dan de ander. Vanuit Wolfsburg veroverde Volkswagen de wereld. De originele fabrieken zijn nog steeds te zien, evenals het iconische Volkswagen-hoofdkantoor. En dan zoef je door de Altmark, een van de graanschuren van Duitsland. Het landschap baadt in geel wanneer de eindeloze koolzaadvelden bloeien in de lente en zomer. Oneindig brede velden, oude bakstenen treinstations uit de keizertijd, alleen hier en daar een dorpje. ‘s Ochtends hangt er vaak mist over de weilanden, ‘s avonds kleurt de zonsondergang de lucht rood. We passeren de machtige Elbe bij de voormalige Hanzestad Stendal met zijn bakstenen oude binnenstad. Het is een van de langste rivieren van Centraal-Europa met indrukwekkende oevers. En tenslotte rijd je Berlijn binnen over de Stadtbahn.”

En als je eenmaal in Berlijn bent, hoef je je natuurlijk ook geen moment te vervelen. Wie nog verder wil reizen met de trein, koop dan écht het boek want er staat een paar prachtige reizen is naar het oosten en noorden.

Een van de tips uit het boek Perron Europa; met de fiets in de S-Bahn en de stad uit richting het groen! Foto © Bart Giepmans

Tips voor een weekend Berlijn

Zin om naar Berlijn te gaan? Kijk dan ook eens hier.

Kaartjes voor de trein koop je via NSinternational of via de site van Deutsche Bahn. Als je tijdig boekt, kun je al voor minder dan 40 euro (enkele reis) naar Berlijn. Zo zijn er nu (september 2022) aanbiedingen voor oktober. Dit soort aanbiedingen geldt meestal voor als je wat verder vooruit plant. Houd daar rekening mee.

Meer tips voor treinreizen staan natuurlijk het nieuwe boek, dat over een maand in de winkels ligt. Je kunt het nu al als pre-order in de webshop kopen.