Mooie boekhandels in Nederland & Vlaanderen

Wat de mooiste boekhandels van het Nederlands taalgebied zijn. Tuurlijk weten we dat. En met een beetje hulp van de volgers op Instagram werd het lijstje steeds langer. Het commentaar hieronder is soms van ons, soms van de trouwe lezers. We hebben geen aandelen in onderstaande zaken. En we zijn nog verre van compleet, dus we vullen maandelijks aan. Maar het begin is er.

Amersfoort
De Algemene Boekhandel, moet prachtig zijn.

Amsterdam
Scheltema, met de grote reisboekenafdeling als onze absolute favoriet. Hoogstins, volgens Lisette Schmidt, zelf maken we – als we in Amsterdam zijn – graag een rondje langs Atheneum (ook de tijdschriftenwinkel), Waterstone’s, de American Bookstore. Daarnaast komen we graag bij Mulder, Zwart-Wit en bij Over het water.

Antwerpen
Met dank aan Marie Monsieur, met wie ik al lang werk, maar liefst vier adressen: Cronopio, ‘t Stad Leest, Buchbar en Copyright. Daar voegen we nog aan toe: Luddites en als je liever pennen, plakband, de mooiste schriftjes etc. koopt, ga dan ook eens naar Wunderkammer, de tweede winkel van ‘t Stad Leest.

Arnhem
Boekhandel Het Colofon voor boeken, muziek en koffie.

Breda
De Vrije Boekhandel wordt getipt, wij kwamen zelf ook altijd bij Van Kemenade.

Den Haag
Paagman! Het boekhandelsimperium breidt steeds meer uit, met een grote locatie op “de Fred”, eentje in de stad en in de Mall of The Netherlands (dat is al Leidschendam) en Delft en sinds voorjaar 22 ook Gouda. Ook een leuke zaak en met zalige koffie, is Bookstor op het Noordeinde. Hier vind je ook veel tweedehands.

Deventer
“Je hebt toch wel een boekhandel in Deventer op je lijst he?”. Zeker. Praamstra is erg mooi. En Broekhuis. Wie van antiquariaten houdt, moet zeker eens de stad in. En niet vergeten dat op 7 augustus de Deventer Boekenmarkt is.

Dordrecht
Heerlijk grote, mooi opgezette winkel: Vos & Van der Leer.

Eindhoven
Van Piere! Die kennen we zelf ook ja.

Ermelo
Riemer & Walinga Boekverkoopers (prachtig, met dubbel o), want daar werken aardige mensen schrijft niemand mij.

Friesland – Dokkum, Drachten, Harlingen, Leeuwarden en Sneek
In deze vijf steden zit allemaal een Van der Velde boekhandel, ik ken ze niet allemaal maar die in Groningen is in elk geval fijn. Deze kleine Libris-keten zit ook nog in Assen.

Groningen
Van der Velde boekhandel, maar ook Riemer want daar werken heel erg leuke mensen en daar moeten onze Fjord-boeken ook liggen (doen ze dat nog niet?). Van Reisboekwinkel De Zwerver worden we ook altijd blij.

Maastricht
Jullie willen allemaal dolgraag om de hoek wonen bij Dominicanen in Maastricht. En dat snap ik wel.

Middelburg
De Drvkkery aan de markt is erg mooi, je kunt er ook lekker lunchen en we vinden de stationary afdeling hier ook heel fijn. Alle boeken over Zeeland liggen voor in de winkel.

Noordwijk
Van der Meer boekhandel in Noordwijk-Binnen heeft ook een leuk cultuurcafé en organiseert veel activiteiten.

Oostkapelle
Klein maar fijn is de winkel Het Kaslokaal. Ze verkopen hier vooral veel andere dingen maar ze hebben leuke boeken.

Overijssel (Twente) – Almelo, Hengelo, Enschede, Oldenzaal
Broekhuis is een begrip in de regio, zo begrepen we. Ook in Deventer en Apeldoorn hebben ze winkels.

Purmerend
Het Leesteken.

Rotterdam
Donner, de grootste boekhandel van de stad, wordt vaak getipt. Het is een soort warenhuis met een grote YA-afdeling ook. Volop kleinere boekhandels zijn er ook, zoals ons geliefde Van Gennep, Ver van Hier, maar ook Maximus en Amesz in respectievelijk de wijken Hillegersberg en Kralingen. En natuurlijk Bosch & De Jong op Katendrecht niet vergeten.

Utrecht
De onvolprezen Utrechtse Boekenbar, die kwam vaker voorbij en ja dat is een fijne winkel voor wie houdt van kunst en literatuur. Broese, tegenwoordig aan de Oude Gracht, blijft ook een fijne boekhandel.

Zuid-Holland – Leiden, Leiderdorp, Wassenaar, Oegstgeest, Voorschoten, Woerden, Zoetermeer, Alphen a/d Rijn
Allemaal plaatsen waar boekhandel De Kler een mooie winkel heeft. Ze zitten daarnaast ook in Houten, Bennekom, Wageningen en Barneveld (soms onder een andere naam).

Zwolle
Waanders in de Broeren, een boekhandel in een kerk. Prachtige locatie.

Laatste update: 12-07-2022