Omke Jan

Zo goed hè, een oproep doen op Facebook “wie weet er nog een leuk hotel aan het water?” en dan Omke Jan getipt krijgen. Dat je je afvraagt onder welke steen je zelf in hemelsnaam al die tijd geleden hebt, nog nét kunt uitbrengen “ja maar wij woonden een tijdje in Berlijn dus ik heb her en der wat gemist” (flauwekul: we zijn intussen langer terug dan dat we er woonden) en dan hop, meteen een kamer boeken.

Woudsend in de winter, dat is wél wat anders dan in de zomer. Ik herinner me eindeloos veel boten in de havens, sluizen, aan de steigers rijen dik, nou goed: het bracht nogal wat naar boven zullen we maar zeggen. Begin februari was ik er, aan de vooravond van storm Ciara, onderweg naar Terschelling. Regen en droefenis. Maar in Omke Jan brandde de haard, werd er verschrikkelijk goed gekookt en had ik een zalige kamer onder het schuine dak dus ik was gelukkig.

Na het eten schoven eigenaars Nienke en Jan aan tafel, ongelooflijk leuke mensen – en door Nienke durfde ik toch maar mooi een video in mijn crowdfunding te stoppen dus eeuwig dankbaar. Meer over Omke Jan én vooral ook meer over Woudsend en omgeving in het boek Weekenden aan het water, dat in oktober 2020 in de winkels ligt.