Recensies op bol.com

Een lastige kwestie…

De boeken van FJORD worden verkocht bij boekhandels, concept stores en andere retailers. Dat moedig ik aan want hoe meer winkels in het straatbeeld, hoe levendiger een stad. Bovendien geven boekhandelaren advies, is het fijn om een boekhandel in te gaan en moet ik er werkelijk niet aan denken dat we in een wereld leven zonder boekhandels. Ook heb ik zelf een webshop, waarin ik vooral gesigneerde exemplaren verkoop. Die pak ik netjes in, er gaat een kaartje bij en ik hoor terug dat die persoonlijke aanpak zeer gewaardeerd wordt. Dat doe ik niet om de retail dwars te zitten, ik doe dat vooral omdat ik meer geld overhoud aan directe verkopen.

Maar er gaat geen dag voorbij, of ik verkoop de nodige boeken via bol. Er wordt steen & been geklaagd over deze grote blauwe reus, maar eerlijk is eerlijk: geen enkele uitgever kan zonder. Daarom zie ik steeds vaker oproepen van andere uitgeverijen die boeken opsturen naar lezers, in ruil voor een recensie op bol.

Hoe werkt dat? Hoe meer boekrecensies op bol, hoe beter het boek het doet. Als veel mensen iets over een boek schrijven, denkt de volgende klant: o kijk, zevenentwintig keer vijf sterren dan moet het wel wat zijn. Liefst natuurlijk wat meer tekst en uitleg dan alleen “dit is een mooi boek dat moet je kopen” want dan weet je zeker dat iemands neefje van zeven heeft zitten schrijven. Stiekem wordt namelijk iedereen in de nauwe omgeving van de boekenmaker opgeroepen die recensies te schrijven en zo lang er niet gesjoemeld wordt (recensies door de auteurs zelf, of nog erger: door de uitgever zelf), is daar niets mee mis.

Dus bij deze de oproep: heb je een boek van FJORD gelezen en niet meteen in de papierbak gegooid, zou je er dan een recensie over willen schrijven op bol. Ook als je het daar niet gekocht hebt?