Rijk van Nijmegen

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. Mijn vader en zijn vrouw wonen aan de ene kant in de Bommelerwaard en helemaal tegen de grens aan is die mooie Achterhoek. Daartussen ligt het Rijk van Nijmegen. Een koninkrijk voor wandelaars. Zo maakte ik vele meters in de Ooijpolder, dat zeker in combinatie met een overnachting bij Oortjeshekken helemaal het einde is. De Bisonbaai in de Ooijpolder is het bekendst, vanwege de prachtige konikpaarden die er grazen aan de rand van de Waal, maar erachter is het minstens zo mooi.

Als je er bent, begrijp je ineens waarom de Vierdaagse van Nijmegen zo’n groot event is (zelf moet ik er eerlijk gezegd niet aan denken, in dergelijke hordes door het landschap stampen maar het zal een andere tak van sport zijn). Zelf wandelde ik in de buurt van Groesbeek, waar heel veel mooie rondwandelingen starten vanuit het dorp. Ook beklom ik de Duivelsberg en daalde af in het Filosofendal en stond oog in oog met een wegwijzer van zowat alle mooie LAW’s in dit gebied. Ze zijn daar óók niet gek hè, ze weten de mooie plekken wel te vinden. Voorlopig moet u het even met deze informatie doen. Voor wie denkt, ja zeg, dit lijkt wel zo’n dozige instagrampost met “er komt heel leuk nieuws aan maar ik mag niet niet zeggen wat” – u hebt wel een beetje gelijk.

  • Wandelen in en om Groesbeek, een site met veel suggesties. Ik deed die over de Zevenheuvelen.
  • Beek-Ubbergen heeft het bekende Hotel ‘t Spijker, van daaruit gaan ook veel wandelroutes door de ‘bergen’ van het Rijk, o.a. deze leuke van 5 km.
  • De allerleukste route door de Ooijpolder krijg je van de eigenaars van Oortjeshekken. Zij wandelen die met grote regelmaat. En ze zijn weer open, dus vraag naar ‘de placemat’ en dan tekenen ze m voor je in.