Wandelen door bos, duin & aan zee

Er zijn altijd veel verkiezingen, de mooiste dit of de mooiste dat en ik haal er altijd toch veel inspiratie uit. Helemaal onderaan dit blog vind je een link naar de mooiste wandelingen van het jaar. Mijn eigen mooiste wandeling van 2021 was door de Franse Alpen, afgelopen zomer. In Nederland ben ik dol op de combinatie van strand, duinen en bos. Wandelingen in dat thema vind je onder andere hier:

(1) Schoorlse Duinen (Noord-Holland) – hier lopen meerdere wandelingen, van lang tot kort, allemaal bewegwijzerd en uitgezet door Staatsbosbeheer. Link naar de routes vind je hier.
(2) Boswachterij Westerschouwen (Schouwen-Duiveland, Zeeland) – ook hier vind je meerdere wandelingen, keurig uitgezet, de mooiste is die door de Meeuwenduinen en die kun je alleen maken buiten het broedseizoen. Niets fijners dan hier de zeewind door de boomtoppen te horen ruisen. Link naar de routes vind je hier.
(3) Voorne-Putten (Zuid-Holland) – Dit is minder bos, maar meer polders en het wordt hier wel de “achtertuin van Rotterdam”. Er zijn meerdere lange routes, heel fijn. Link naar de routes vind je hier.
(4) Terschelling (Friesland) – Heb je haar weer, met d’r Terschelling, maar het is hier echt meer dan alleen maar over het strand lopen. De wandelingen door de duinen die ik hier maakte zijn prachtig. Er is zelfs een speciaal boekje over gemaakt, over WaddenWandelen (ik wilde dat ik het had uitgevonden). Je vindt meer informatie over de wandelingen hier.
(5) Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Noord-Holland) – Korte en lange wandelingen door dit prachtige duingebied. Het park heeft diverse ingangen, let daar even goed op als je een route zoekt. Ik startte vanaf de parking Koevlak en maakte de wandeling van 9 km naar zee. Je komt dan langs strandtent Parnassia aan zee. Daar is ook een parking vanaf waar je de route kunt starten. Wij verlengden de route door een flink stuk heen en weer langs de branding te lopen. Alle wandelingen door dit NP vind je hier.

Er zijn nog veel meer duinwandelingen te vinden natuurlijk, en FrankWandelt selecteerde de vijf mooiste. Je vindt alle informatie daarover hier.