Wandelen & fietsen op Schiermonnikoog

De Waddeneilanden, dat is voor mij echt terug naar de basis. Even niks. Rust. Ruimte. Je ziet het aan de anderen op de boot vanaf Lauwersoog ook. Eigenlijk is niemand een stadsmens. Niks hippe gympen, met je kaplaarzen aan stap je aan boord. Twee vrienden met pretogen in te krappe, verwassen Wees Wijs Met De Waddenzee-truien (die ze van hun partner waarschijnlijk niet meer mogen dragen thuis) en een grote rugzak hadden er zin in. En wij ook.

Voorjaar 2022. Een koude maar prachtige week op een van de leukste Waddeneilanden van Nederland. Nauwelijks auto’s, een mooi dorp, heerlijke vakantiehuizen. We waren er al een tijdje niet geweest en waren verrast door de nieuwe leuke adressen. Een verplicht bezoekje aan boekhandel Kolstein, waar ze handige wandelkaarten en -boekjes hebben en veel souvenirs ook. DIJK Ocean Store waar ze prachtige cadeaus verkopen met een goed verhaal (groen dus, altijd goed) maar ook truien van de Waddenvereniging. Bakkerij Donders, de enige op het eiland, heeft zalig brood, suikerbrood en ander zoets. Fijn voor in de rugzak.

Handig en interessant om even binnen te wandelen is Informatiecentrum Het Baken, waar ze ons precies konden vertellen dat een wandeling naar de kwelders niet heel handig was deze week: te veel water. We kwamen deze week om even helemaal niks te doen maar daar zijn we niet zo goed in. Fietsen gehuurd dus. En wandelschoenen mee.

Schiermonnikoog is een Nationaal Park, beheerd door Natuurmonumenten. Gewoon lekker rondfietsen is prma want zo groot is het eiland niet dus in een weekend ontdek je alles toch wel, maar er is een handig en leuk boekje met daarin drie fietsroutes (10-20 km), vijf wandelroutes (3-20 km) en een route, leuk idee, waarbij je wandelt én fietst (16 km). Het boekje ziet er mooi uit, zijn we gevoelig voor. En het is praktisch, met veel linksaf/rechtsaf maar daar trekken we ons nooit zo veel van aan.

Aanraders:

  • Wandelroute vanuit het dorp richting de westpunt van het strand, door de duinen en over het enorm brede strand. Dit is wandelroute 4 uit het genoemde boekje, ca. 15 km.
  • Fietsroute langs de zeven landschappen van Schiermonnikoog, ca. 20 km. Je komt zo werkelijk over het hele eiland – en zo groot is dat niet. Route 8 uit hetzelfde boekje.
  • Fietsen naar de Kobbeduinen, de fiets parkeren en vanaf daar richting het einde van het eiland wandelen. Ging niet toen wij er waren, we zijn een eind gekomen maar het Willemsduin hebben we niet gehaald: te nat. Het is een grote kwelder die 
  • Wandelen naar de rode vuurtoren (er is ook een witte), daar linksaf door de strook tussen de duinen en het strand helemaal om de punt heen, je komt dan op het brede strand vanwaar je Ameland ziet liggen.
  • Een wandeling door de geschiedenis van het eiland maak je door naar Bunker De Wasserman te gaan en naar drenkelingenkerkhof Vredenhof. Er zijn meer bunkeres op het eiland maar deze ligt hoog op een duin. Als je van de bunker naar het kerkhofje wandelt, kun je vanaf daar ook een prachtig deel van het eiland in. Hier grazen Sayaguesa-runderen, nooit eerder van gehoord, het zijn donkere Spaanse runderen.
  • Op het eiland loopt ook een etappe van het WaddenWandelen: je volgt gewoon de rood-gele bordjes en je komt op de mooiste plekken. Zie voor meer informatie deze link. 
  • Dit keer niet gedaan, maar je kunt mee met de boswachter of mee met de jutter. Als je op de boot het blaadje Lytje Polemeeneemt, heb je een goed overzicht en hoe je je inschrijft of aanmeldt voor bepaalde activiteiten.
  • Neem een verrekijker mee, er zijn altijd veel vogels op het eiland. En ga ‘s nachts sterrenkijken bij helder weer, het eiland is Dark Sky Park — weinig lichtvervuiling en je ziet hier ontelbaar veel meer dan op het vasteland. 
  • Bekijk meer routes en informatie op np-schiermonnikoog.nl

Verder: een borrel drinken bij Hotel van der Werff, altijd een goed idee. ’s Avonds kun je leuk eten bij strandtent De Marlijn, wel reserveren want eeuwig druk heb ik me laten vertellen. Wij aten ook heel goed bij Wad Anderz aan de jachthaven. Als je zelf nog tips hebt, laat maar weten via de mail dan schrijf ik ze erbij.