Wandelen in de regen – tips

Zitten we de ene week nog te zeuren dat het zo warm is, de week erop gaat het weer regenen. “Fijn voor de tuin”, dat dan weer wel. Maar veel mensen gaan niet wandelen als het een beetje miezert. Jammer, want dan is het juist zo mooi buiten. En de Scandinavische vrienden zeggen het ook: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Dus hier een handvol tips, waarvan sommige behoorlijk voor de hand liggen maar toch… Daarom nu vast wat tips voor de komende regenbuien.

  • Waterdichte schoenen! Helemaal waterdicht zijn ze nooit, zeker niet als het behoorlijk hard regent. Wat helpt, is je wandelschoenen netjes onderhouden. Ik heb Adidas Terrex schoenen, die zijn heel fijn. De vrienden van de Bever hebben schoenen zat, je kunt zoeken op waterdichte.
  • Extra paar sokken in je rugzak. Handig voor halverwege of als het echt uit de hand gelopen is na afloop, zodat je niet met natte sokken in de auto/bus/trein zit.
  • Regenkleding die echt waterdicht is. Ik zweer bij een poncho want die stop je zo in je rugzak en haal je er zo weer uit, bovendien ademt dat altijd lekkerder dan een ook-al-is-het-nog-zo’n-goede regenjas. Maar smaken verschillen en als je niet van natte benen houdt, zul je toch aan de regenbroek moeten. Wil je er een beetje fashionable bij lopen, dan heeft Rains heel mooie regenponcho’s (ze noemen ze ‘cape’). Het merk Rainkiss maakt heel vrolijke.
  • Een waterdichte rugzak, die bestaat. Rugzakken met regenhoes erin gebouwd ook, dat is het alleraardigst. Heb je een gewone wandelrugzak, koop dan voor ene paar euro een rugzakhoes. Die trek je er, als je overvallen wordt door een bui, zo omheen.
  • Helemaal goed voorbereid ben je, als je dingen die never nooit nat mogen worden in een plastic zakje doet. Maar goed.

Verder niet vergeten: het is niet erg om nat te worden want ooit ben je weer droog.

Meerdaagse tocht?

Tijdens een lange-afstand-wandeling kan het helemaal vervelend zijn als je totaal doorweekt bent. Want de volgende dag moeten die schoenen toch weer aan. Uit ervaring de volgende tips… haal aan het einde van wandeldag 1 de veters en het binnenzooltje uit je schoenen. Droog die apart. Zet de schoenen bij het open raam, als het even kan, en prop er een krant in. Geen verwarming of open haard, dan drogen je schoenen uit, echt gewoon aan de buitenlucht laten drogen. Met een beetje geluk, zijn je schoenen de volgende dag weer droog. Ook voor tijdens een tocht als dit geldt: extra paar sokken mee, desnoods wissel je op wandeldag 2 bij de lunch je sokken. Voor dit geval: een extra-extra paar sokken want je was die dag wel gestart met een schoon paar sokken.