Wandelen langs het water

wandelen langs zee kustpad

Afkoeling zoeken doe je waarschijnlijk het liefst ín het water, maar wandelen lángs het water is ook heel fijn. Hieronder de voorlopig mooiste wandelingen langs het water in Nederland. Gelukkig hebben we hier zoveel water, dat het niet heel lastig is om een mooie wandeling te vinden. Om het jullie wat makkelijker te maken, zijn dit hieronder allemaal uitgezette wandelingen met markering. Doen we volgende keer weer vrij en avontuurlijk.

Langs het water: 9 tips voor mooie wandelingen

 • Rondje om Marken, 6 km. Dat is niet lang en misschien ook wel te kort maar wandel dan gerust nog even verder over dit ouderwetse schiereiland.
 • Kreeg deze van de week getipt in de mail, maar ik ken het gebied heel goed want ik woonde er tijdens mijn middelbare-schooljaren: de Reeuwijkse Plassen. Je kunt hier verschillende rondes lopen, waaronder eentje van 10 km.
 • Boswachterspad Beek en Bos van ruim 16 km komt langs het Gasselterveld. Hier mag je een duik nemen tussen het wandelen door! Er is ook overzicht van alle boswachterspaden.
 • Wie mij al wat langer volgt en leest, weet dat ik nogal dol ben op het bos bij Westenschouwen. hier loopt een erg mooie boswachterwandeling van ongeveer 12 km, deels door het bos en deels langs zee. De wandeling heet simpelweg Meeuwenduinen, naar de naam van het deelgebied.
 • Dat je in Friesland heel erg mooi kunt wandelen, vergeet ik zelf ook nog wel eens. En water zát natuurlijk. Heel leuk zijn de etappes van het Elfstedenpad. Niet op de schaats, maar langs al dat water ga je. Wij liepen ooit van Sneek naar Balk. Heel veel meer wandelroutes in Friesland vind je hier.
 • Van de mannen van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig kreeg ik hun boekje Wandelen in havensteden cadeau. Er staan 9 wandelingen in, verdeeld over steden in Nederland. Niet heel groen dus, wel heel veel water. (In mijn eigen boek Buitenluchtleven vind je natuurlijk veel meer wandelingen aan het water.)
 • Op een warme zomerdag liep ik eens op de landgoederen Amelisweerd en Rijnauwen bij Utrecht. Het is er dan wel druk, maar je loopt er prachtig over het jaagpad langs de Kromme Rijn. Een kano huren kan er ook. Nóg verfrissender.
 • Op zoek naar de wandeling die ik laatst maakte rondom Haastrecht, langs de Vlist, kwam ik op de site van mijn held Frankwandelt uit. Ik liep inderdaad de Trage Tocht Haastrecht, maar tussen neus en lippen door tips Frank nog even 7 Trage Tochten. En opvallend genoeg zaten daar veel routes langs het water bij.
 • Een van de mooiste etappes van het IJsselpad (zie ook hieronder) moet zijn die tussen Zwolle en Wijhe van 20 km, handig ook want deze loopt van NS-station naar NS-station. Tot de verbeelding spreken ook de korte rondjes, kijk zelf maar even naar de site.
wandelen langs het water Nederland

NS-wandelingen langs het water

Als zelfverklaard fan van de NS-wandelingen (want paaltjes, want handig met OV bereikbaar en wandelingen van A naar B toch stiekem het leukst) wil ik ze het liefst allemaal uitproberen. Je kunt zoeken op provincie, maar ook op “Waterland en rivieren”. De 10 wandelingen vind je hier. Tot nu toe ben ik enthousiast over de volgende wandelingen:

 • Rondwandeling bij Rhenen, natuurgebied Blauwe Kamer is echt mooi.
 • Wandeling bij de Hemelse Berg, van Arnhem naar Oosterbeek, veel stijgen en dalen en met prachtig uitzicht over de (Neder)Rijn
 • Wezepsche Heide, dat klinkt niet naar water maar is het wel.

Lange-Afstand-Wandelpaden langs het water

Zelf loop ik al iets te lang het Grote Rivierenpad, het komt er maar niet van om het helemaal af te lopen. Iets met “er moeten nog boeken gemaakt worden”, u weet wel. Wie wel tijd heeft, kijkt naar de volgende wandelingen:

 • Meer informatie over het Grote Rivierenpad, van Hoek van Holland naar Kleve in Duitsland, vind je hier.
 • Ook het Pionierspad en het Zuiderzeepad komen vooral langs het water.
 • Een kort Lange-Afstand-Wandelpad (maar geen officiële) is het Vechtdalpad. In zeven dagetappes loop je van Zwolle naar Hoogstede. Je kunt natuurlijk ook één of twee etappes lopen, het hoeft niet meteen allemaal heel groots en meeslepend.
 • Nog niet gelopen maar moet heel mooi zijn: het IJsselpad. 14 etappes met allerlei varianten en rondjes erbij.

Nederlands Kustpad

Ja natuurlijk zijn wij enthousiast over het Nederlands Kustpad. Francine Postma schreef er zelfs een boek over. Je kunt het hier bij ons bestellen! Of vraag ernaar bij je lokale boekhandel. En voor wie meer inspiratie zoekt: boeken zat in de webshop.

Sla dit blog ergens op, want komende tijd voegen we nog meer wandelingen toe. En als je nog meer wandelingen wilt, vergeet dan niet: de site heeft een blokje ROUTES en daar vind je heel veel extra informatie die hoort bij onder andere het boek Buitenluchtleven!