Wandelen op Ameland

Je kunt op Ameland, net als op de andere Waddeneilanden, prima fietsen en dus huurde ik, net van de boot af, een fiets. Een elektrische? Welnee niet nodig. Ik had me voorgenomen naar de randen van het eiland te fietsen (wat niet kan) en dan daar te gaan wandelen. Dus daar ging ik, windje mee naar het Oerd. Wandelen. En toen met takkeveel tegenwind weer terug. Begreep nu de vraag van de fietsverhuurder pas. Maar mooi was het. 

Rondje Oerd dus, het grote verlaten stuk aan de oostkant van het eiland. Nog geen 4 km was het rondje met blauwe paaltjes aangeven, een afstand waarvoor ik onder normale omstandigheden niet m’n bed uitkom. Maar hier is het genoeg. Laarzen mee als je niet in de zomer bent en toch op z’n minste waterdichte wandelschoenen. Het was hier stil, op een viertal “waddenwandelaars” na.

• De mooiste wandeling was ook een paaltjeswandeling, die over het Hagedoornveld (ook maar 4,5 km) en die combineer je dan het beste met de wandeling door het oude Kwekerijbos (ca. 4 km — wel even goed letten op de overgang van de ene naar de andere route). Dat Hagedoornveld moet in het najaar nog veel mooier zijn met al de gele bessen van de duindoorn, nu was het heel kaal maar al prachtig. Ik ben nog nooit zo weinig op het strand zelf geweest als op Ameland, het “binnenland” is zeer de moeite. En rustig, maar hoe dat in de zomer is weet ik niet. Ik begon deze wandeling bij een bord van Staatsbosbeheer bijna aan het eind van het Westerpad. Met je rug naar de Waddenzee toe, ligt het bos dan aan je rechterhand. U ziet, het is maar goed dat ik van de paaltjeswandelingen ben want ik kan het niet meer uitleggen. 

• Volgende keer op het lijstje: de twee Boswachterswandelingen. Want Boswachterswandelingen brengen je op (a) de mooiste plekken, (b) ze zijn lekker lang en (c) je vermijdt dat je op plekken komt waar de dieren hun rust zoeken. Ik vind het aanraders.

Nog wat tips
Bij het VVV net buiten Nes, maar ongewijfeld op meer plekken, koop je het leuke boekje Wandelen op Ameland van Staatsbosbeheer, VVV en de gemeente Ameland. Nog geen 8 euro. 

Ik logeerde in Van Heeckeren Hotel in Nes, wat echt wel een aanrader het. Het seizoen met toeristen moest nog losbarsten, ik had een kamer voor mijzelf met grote ruime douche en een lekker bed, balkonnetje en een Jura-koffieapparaat wat een ongekende luxe is. Veel restaurants op het eiland waren nog gesloten in februari, dus ik at vooral in het hotel. En onderweg een lunch met broodjes van de bakker. 

Wordt vervolgd! Want ik heb nog meer gelopen maar moet de routes even goed nazoeken..