Zelf pizza maken

Een van de oorzaken van het tekort aan papier is dat wij met z’n allen tijdens de pandemie meer pizza zijn gaan laten bezorgen. Of afhalen. Daar is een heel eenvoudige oplossing voor. Zelf pizza maken. Ik doe dat al jaren volgens onderstaand recept. Een kind kan de was doen. In de tijd dat je online hebt gekeken naar waar je die pizza kunt bestellen, heb je het deeg gemaakt. En in de tijd dat bezorgbrommer onderweg is, rijst het deeg. Nou ja, dat dus.

Deeg voor 4 pizza’s of 2 ovenplaatpizza’s
400 g tarwebloem
1 zakje gedroogde gist (7 g)
2 theelepels zout
ongeveer 200 ml lauw water
1 eetlepel olijfolie

Meng in een kom bloem, gist en zout.
Voeg water en olijfolie toe en kneed alles in 15 minuten tot een soepel deeg. Heb je een keukenmachine met kneedhaken, dan gebruik je die, anders gewoon met je handen (een heel erg fijn klusje). Voeg als het deeg wat droog is nog wat extra water toe. Is het te klef? Dan een extra eetlepel bloem.
Vet de kom in met wat olijfolie. Leg daar de deegbal in. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 250 graden C.
Kneed het deeg nog een keer goed door en verveel het in 4 ballen van gelijke grootte. Rol met een deegroller de ballen uit op een met bloem bestoven werkvlak tot dunne, ronde lappen.
Beleg de pizza’s met tomatensaus* en ingrediënten naar keuze, in stukken gescheurde mozzarella en flink veel geraspte parmezaanse kaas.
Bak de pizza’s per stuk of per twee in de hete oven in 7-10 minuten gaar en goudbruin.

Supersimpele tomatensaus
1 teen fijngehakte knoflook
olijfolie
1 blik tomatenblokjes (400 g)
blaadjes verse basilicum of gedroogde oregano

Verwarm de olijfolie in een pannetje met dikke bodem. Fruit hierin de knoflook 1-2 minuten aan, laat het niet verbranden. Voeg de tomaten doe en kruiden toe, pureer alles met de staafmixer. Je kunt dit ook vooraf doen als je bang bent dat je keuken anders helemaal onder de rode spetters zit. Voeg peper en zout naar smaak toe. Beleg de pizza’s met de tomatensaus en wat je verder nog lekker vindt.

Dit deeg gebruik ik trouwens ook als ik flammkuchen maak.