Wandelen op de Wadden, in Friesland & Groningen

Voor wie snel wil zoeken: alle Groene Wissels staan op wandelzoekpagina.nl en op deze pagina vind je meer informatie over LAW’s en Streekpaden. Let op, voor de meeste routes heb je gewoon genoeg aan het boek!

De Waddeneilanden

De meeste wandelingen op Texel vind je op npduinenvantexel.nl
De beschreven Groene Wissel 325 komt langs de Sluftervallei.

Op Vlieland loopt een mooie wandeling van de boswachter langs de Kroon’s Polders vind je hier, samen met een handvol kortere routes over het eiland.

De wandelingen over Terschelling zijn vooral van Staatsbosbeheer en vind je via deze site. Groene Wissel 319 gaat door het bos en over het strand.

Meer over wat It Fryske Gea doet op Ameland vind je op hun website. De wandelingen van Staatsbosbeheer staan hier bij elkaar.

Alle informatie over Waddenwandelen op Schiermonnikoog vind je hier.
De route van 15 km van Natuurmonumenten staat hier.

Friesland

Veel informatie over wandelen in Friesland vind je op de site van It Fryske Gea.

De wandelingen bij Noard-Fryslân Bûtendyks zijn paaltjeswandelingen en worden ter plekke prima aangegeven.
De terpenroute bij Hogebeintum vind je hier, met dank aan de tips van Jelle F. Post.
Alles over de Friese staten en stinzen vind je op hun website.
Meer info over Streekpad Het Noardlike Fryske Wâldenpad staat hier.
Groene Wissel 499 (eerste foutje: in het boek staat 449, excuus) gaat door Leeuwarden, getipt door Miranda Fokkema.
Ook op wandelzoekpagina: Trage Tocht Leeuwarden.
Groene Wissel 115 is een aanrader, net als Groene Wissel 607.

Veelgenoemde en geroemde wandelelementen in Friesland zijn de volgende!
Elfstedenwandeltocht (1, 3 of 5 dagen)
Slachtemarathon
Mar-ahton

Alles over Pingjumer Gouden Halsband vind je op de site van visitwadden.nl De andere tips van Hilda Hilarides-Ploegstra van pagina 30 vind je via de in het boek gegeven links.
De wandelingen in het Beekdal Koningsdiep vind je terug via deze site, die staat ook genoemd in het boek maar de route ziet er zó goed uit, hier nogmaals.
Wandelen in het Oranjewoud, dat kan daar gewoon een rondje maar een wat langer rondje is deze van ruim 11 km.

Groningen

Wat een ontdekking, dat Groningse land. Dat zie je terug in het boek als het goed is want de teksten zijn nogal lyrisch.

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een eldorado voor natuurliefhebbers. Dat zijn natuurlijk ál die NP’s maar ja, vogelkijkers komen hier echt aan hun trekken.

Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Daar lopen wat routes van een kilometer of 5, maar ook een lange Groene Wissel 224 (22 km). Kijk ook eens op de site van Parels van het Westerkwartier.

Een mooi deel van Groningen is het Hogeland. In het boek worden heel veel Groene Wissels genoemd. Hieronder een greep, de rest van de routes vind je via wandelzoekpagina.nl
* Groene Wissel 202 Warffum, 22 km
* Groene Wissel 229 Usquert, 14 km
* Groene Wissel 214 Sauwerd, 9 km
* Groene Wissel 74 Winsum, 18 km

De routes bij de Onlanden starten allemaal bij het Bezoekerscentrum. Let op als je hier met de auto heenrijdt, want googlemaps maakt er een zootje van daar.

We wandelden met veel plezier door Westerbroek, of althans, er omheen, een dorp van weinig huizen maar veel groen. Je start gewoon in het dorp en zoekt zelf je weg door de velden en langs de akkers.

Gelezen, het boek De Graanrepubliek van Frank Westerman? Mooi hoor. Wandelen in de omgeving van Oldambt kan via de routes die je vindt op deze site.

Verdeeld over heel de provincie zijn de Dorpsommetjes. De link die genoemd wordt in het boek, bevat helaas geen wandelingen meer. Op deze site vind je gelukkig nog 39 wandelingen in dezelfde trant.

Blogs

Bekijk het hele blog