LAW’s & Streekpaden

In Buitenluchtleven schrijf ik in elk hoofdstuk welke LAW’s ofwel Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden er zijn. Dat zijn er in sommige provincies veel, in andere wat minder. Je loopt deze paden aan de hand van rood-witte en rood-gele bordjes die je in heel Nederland ziet.

De routes staan zoals je hebt gemerkt niet in het boek zelf. Dat gaat ook niet, want elke route heeft een eigen boekje. En alle wandelingen vind je online terug, heel makkelijk. 

Alle LAW’s vind je op deze pagina van Wandelnet terug. 

Alle Streekpaden vind je op deze pagina terug. 

Persoonlijk vind ik het jammer, dat op de website niet wat meer informatie staat over waaróm je een bepaalde route zou moeten lopen. Ik heb ze ook niet allemaal gelopen natuurlijk, maar er zit wel degelijk verschil in de routes én het is natuurlijk ook maar net waar je van houdt. Hieronder daarom een poging. Aanvullingen zijn zeer welkom, mocht je iets willen schrijven hierover dan houd ik me warm aanbevolen! 

Overigens, de LAW’s hebben niet alleen een naam maar ook een nummer. Op de een of andere manier wordt die nummering vooral gebruikt door iets oudere wandelaars (of ben ik dat ook al?), hoe dan ook, de lijst vind je hier.

De klassieker is LAW 9, het Pieterpad®, geen echte pelgrimsroute, wel een prachtige wandelroute van Pieterburen naar Sint-Pietersberg. Onderweg kom je veel horeca tegen, gelukkig maar want je bent beslist niet de enige die de route loopt. De meeste mensen lopen ‘m van noord naar zuid, maar ik ken ook een aantal mensen die precies andersom lopen. Dat doen ze, omdat ze vrezen de route niet af te maken en dan hebben ze ‘het mooiste’ maar vast gehad. Ik zeg u, het is een misvatting dat het noorden niet ook prachtig is, maar daarover later meer.

Mijn eigen favoriet is het Grote Rivierenpad, ofwel LAW6. Favoriet, omdat ie begint in Hoek van Holland en doorloopt richting Duitsland en overal langs het water gaat. En ik houd nu eenmaal van water. Bovendien komt de route door echt prachtige stukken Nederland: de Bommelerwaard, Rivierenland, alles even schitterend. De etappes zijn bovendien goed bereikbaar met het OV.

Een andere erg mooie tocht, is het Trekvogelpad. Mij is verteld, dat veel mensen die lopen nadat ze het Pieterpad® gelopen hebben. Het Trekvogelpad gaat van west naar oost. Je start in Bergen aan Zee, boven Amsterdam langs, om uiteindelijk aan het eind van etappe 23 in Enschede uit te komen. Het is echt een natuurroute, maar toch redelijk goed bereikbaar met het OV.

Wordt vervolgd!

Het NIVON huis in Bergen aan Zee, start/eindpunt van een aantal LAW’s.

Blogs

Bekijk het hele blog