Wandelen in Drenthe & Overijssel

Voor wie snel wil zoeken: alle Groene Wissels staan op wandelzoekpagina.nl en op deze pagina vind je meer informatie over LAW’s en Streekpaden. Let op, voor de meeste routes heb je gewoon genoeg aan het boek!

Drenthe

Het hoofdstuk over Drenthe had nog een heel boek dikker kunnen worden, ik heb me beperkt tot de grote Nationale Parken die de provincie rijk is. Volgende boek zal ik wat meer oostwaarts gaan, beloofd.
De routes over het Noordsche Veld vind je eenvoudig vanaf de Natuurplaats, zie de aanwijzingen in het boek.
Over het Nationaal Landschap Drentsche Aa kun je hele websites vullen! Het landschap dat in het noorden grenst aan het Paterswoldsemeer, is groot en uitgestrekt. Een goed startpunt voor beginners is het Hunebedcentrum in Borger, daar vertrekken twee wandelingen. Meer wandelingen in deze contreien noem ik in het boek, maar als je liever online zoekt, kijk dan even hier:

Veenhuizen noem ik in het boek, een plek waar je doorheen kunt wandelen als je de paaltjesroutes over het terrein volgt. In de buurt ligt het dorp Roden, daar kun je ook mooie rondwandelingen maken. Die van 20 km is absoluut een aanrader. Dat zeg ik vaak he, maar ja ik wandel graag.

Door het Nationaal Park Drents-Friese Wold lopen vele wandelingen, start gewoon bij het informatiecentrum in Diever. Of wandel (een stuk van) de Peter Nijhoff route.

Verder genoemd in het boek het Holtingerveld en Nationaal Park Dwingelderveld, beide tjokvol paaltjeswandelingen die keurig starten bij waar je de auto kwijt kunt.

Het Streekpad Drenthepad is natuurlijk een must voor wie heel Drenthe wil ontdekken. Zo’n 324 km lang, verdeeld in 18 etappes dus goed voor zo’n 2, 3 weken wandelen.

Op Wandelzoekpagina vind je bijna 30 Groene Wissels door Drenthe. Sommige vind ik wat aan de korte kant, maar zoek vooral op nummer 343 (over Landgoed Mensinge). Een bijzondere gaat langs Kamp Westerbork, nummer 531.

Overijssel

Rottige Meente, een gekke naam voor een mooi stuk natuur. De in het boek beschreven wandeling is er eentje van een boswachter. Je vindt de wandeling hier. Gezien de commentaren van andere wandelaars is er enige onduidelijkheid over de lengte van de route: 14+ km maak ik er maar van, want nagemeten heb ik de route niet.

Nationaal Park Weerribben-Wieden is enorm. Je kunt hier onder andere de wandelingen van Staatsbosbeheer volgen als je graag paaltjes volgt. Erg korte wandelingen zijn uitgezet door Natuurmonumenten, maar sommige zijn wel écht een mini-ommetje. Wie echt álles uit de Weerribben wil halen, schaft deze wandelkaart aan.

Over de Hanzesteden kan ik een heel boek maken. Informatie over het 123 km lange Hanzestedenpad vind je hier. Als je kijkt op visithanzesteden.nl of ontdekijsseldelta.nl vind je nog veel meer wandelroutes. Het Rondje Deventer dat in het boek besproken wordt is zo’n 34 km en meer informatie daarover vind je hier of lees dit wandelverslag.
Het Christoffelpad is een minipelgrimage van zo’n 45 km.
De twee NS-wandelingen die Zwolle aandoen vind je hier net als nog drie andere wandelingen door Overijssel. Voor de rest kun je terecht op visithanzesteden.nl of ontdekijsseldelta.nl

Meer info over het Reggepad vind je direct via deze pagina van Visit Twente.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is groot en uitgestrekt. Je kunt er echt heel mooi wandelen. Heel mooi is het vanaf de Holterberg, daar starten voor de deur van het natuurmuseum een fors aantal wandelingen en het Pieterpad loopt er ook. Rest van de links en info in het boek.

O man zo mooi dat Twente, daar hadden we ook een heel boek van kunnen maken. Beginnen we maar met Twickel. Het landgoed is de moeite, maar ook de Umfassungsweg, een wandeling van ca. 11 km eromheen.

Cees ten Thije kent Twente goed en tipt heel veel wandelingen. Zo moet Landgoed Weldam prachtig zijn, er loopt een drietal paaltjeswandelingen. Wandelen langs de Cirkels van Mander kan hier. De mooiste wandelroutes rondom De Lutte worden hier getipt. Hét Landgoed van Twente, zeggen ze zelf hoor, is De Wilmersberg, voor de welverdiende kop koffie.

Dinkelland is een ander deel van Twente, met als bekende toeristische trekpleister (ja een vreselijk woord maar goed, het dorp loopt soms over van de dagjesmensen) Ootmarsum. Hier loopt onder andere Groene Wissel 375 en Trage Tocht Ootmarsum. Wat erg mooi moet zijn, is het Twentse Kapelletjespad van 60 etappes à 15 km (iets minder trouwens, want het total pad is 800 km).

Heel veel informatie staat ook op de site van Wandelnetwerk Twente. Er ligt hier namelijk zóveel wandelpad, daar is eigenlijk geen beginnen aan. Wat erg behulpzaam is, zijn de vijf routekaarten die je op heel veel plekken maar ook online kunt aanschaffen. Er staat ook precies vermeld hoe je de kaarten gebruikt.

Blogs

Bekijk het hele blog