Wandelen in Flevoland & Utrecht

Flevoland

Onbekend maakt onbemind. Kan me alleen zo voorstellen dat ze dat in in Flevoland intussen niet meer kunnen horen. Je kunt er wandelen tot je een ons weegt, dat staat in elk geval vast.

Nationaal Park Nieuw Land: hieronder vallen de Oostvaardersplassen, de Marker Wadden, het Markermeer en de Lepelaarplassen. De genoemde route vind je hier. De Oostvaardersplassen hebben zelfs een eigen kaart van Falk waar alle routes op staan. Die kaart koop je bij het bezoekerscentrum of online. Op de Marker Wadden is wandelen tamelijk eenvoudig: je volgt gewoon een van de twee wandelroutes. Informatie over de boot naar dit natuurgebied staat hier ook.

Harderbos & Kietvitslanden liggen op Flevoland, de eerste tegenover Harderwijk. De wandelingen die ik er noem, vind je op deze site.

Meer informatie over de Stadsbossen Almere staan hier en Stadsbossen Lelystad en hier. Mari Wandelt is een routemaker die veel in Flevoland wandelt.

Routes op Schokland vind je hier. Er loopt ook een Trage Tocht over het voormalige eiland.

Utrecht

De wandelingen door Botshol vind je op de site van Natuurmonumenten. Houd het broedseizoen (15 maart-16 juni) in de gaten, de mooiste wandeling is de lange maar die kun je alleen buiten dat broedseizoen lopen! De andere, kortere, paaltjeswandelingen staan ter plekke aangegeven op de borden.

Landgoed Haarzuilens, hier kun je veel meer wandelingen maken dan ik in eerste instantie dacht. Natuurmonumenten, beheerder van het gebied, schreef deze route uit. Ik liep er Groene Wissel 602 vanuit Maarssen.

Door de polders van Utrecht, de provincie dus, dat is ook prachtig. Je vindt er een aantal Klompenpaden. Het Houtdijkenpad is 12 km, het Graveslootpad is 8 km. Het Teylingenpad is 15 km, en die start bij TOP Kamerik. Je weet nog wat dat is he, een TOP is een Toeristisch Overstap Punt, vaak gemarkeerd met een soort kaboutermuts gevuld met stenen. Kan niet missen. Bij IJsselstein is het Eendenkooienpad van 17 km leuk en ook het Benedeneindsepad bevelen we van harte aan! Andere klompenpaden in Utrecht, maar ook in Gelderland (de enige twee provincies waar deze paden zijn uitgezet) vind je op Klompenpaden.nl.

Utrecht uit, dan denk je al snel aan Amelisweerd & Rhijnauwen. Je kunt vanuit de stad via het Ledig Erf erheen wandelen, de rest van de wandelroutes vind je hier.

Schalkwijk! Net onder Houten ligt het. Bij het TOP Eiland van Schalkwijk starten diverse wandelroutes. Die zijn allemaal keurig bewegwijzerd, dus dat gaat niet mis. Als je via deze link naar de wandelroutes gaat, kun je een wandeling plannen vanaf een bepaald dorp of bepaalde stad.

Echt jeugdsentiment (maar volgens mij ben ik niet de enige) is Lage Vuursche. De routes van Staatsbosbeheer vind je hier. Informatie over de NS-wandeling hier en als je daar niet genoeg aan hebt, ga je naar de website van het dorp zelf.

Het stukje over Baarn is in het boek nogal kort. Maar: Groene Wissel 2 is dan ook een plaatje van een route. De genoemde rode-paaltjesroute was wellicht wat onhandig te vinden, maar staat op deze site. Als extraatje; Trage Tocht Baarn van 16 km.

In en om Amersfoort. Daar kun je je helemaal suf wandelen. Alle informatie over Landgoed Den Treek-Henschoten kun je krijgen bij hun infopunt. De NS-wandelingen die Amersfoort aandoen vind je hier en hier. Buiten Amersfoort ligt Eemnes, waar je onder andere deze wandeling kunt doen.

Bijna de hele provincie valt onder het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op deze site kun je je prima oriënteren op een mooie wandeling. De wandelingen staan hier. Als fan van NS-wandelingen wil ik deze niet onvermeld laten: Driebergen-Zeist – Maarn en Rhenen –Veenendaal.

Ook de Kaapse Bossen zijn voor mij jeugdsentiment. Vier wat kortere wandelingen vind je hier.

Het oudste bos op de Heuvelrug is het Amerongse Bos. Over het leuke restaurant-hotel Buitenlust schrijf ik een andere keer. Wandelingen in de buurt vind je via deze link.

Blogs

Bekijk het hele blog