Wandelen in Gelderland

Met groot gemak een boek vullen met wandelingen door Gelderland, zeker, het had gekund. Maar ik deed het niet, erger nog, om het boek op tijd af te krijgen moesten er heel wat routes geschrapt. Ik voeg die ooit nog toe hier.

RIVIERENLAND

Onderdeel van het Grote Rivierenpad is de etappe Leerdam-Geldermalsen. Ik noem die etappe, omdat ik je daarmee wilde laten zien hoe eenvoudig je die LAW’s kunt “ombouwen” naar een dagwandeling, Je gaat eenvoudig van het ene naar het andere plaatsje met een NS-station. Deze ‘etappe’ is 22 km.

Wandelen op de Heerlijkheid Mariënwaerdt is erg leuk (het kan er wel druk zijn). Je vindt er meerdere routes.

De Bommelerwaard is prachtig. Wandel bijvoorbeeld eens de Groene Wissel 173. Of doe een van de routes uit de Struingids.

Ook leuk: het Land van Maas en Waal. Meerdere routes lopen er, in het boek noem ik die starten bij Moeke Mooren.

Als je zowel door Land van Maas en Waal en de Betuwe wilt lopen, doe dan de lange Struinroute Tiel-Druten.

VELUWE

Gelderland heeft vele landgoederen, zo ook Landgoed Staverden. Je wandelt er paaltjeswandelingen, of een leuk klompenpad.

Wandelen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe gaat het makkelijkst als je gebruik maakt van de wandelkaart die je koopt bij de ingang van het park. Ook mooi is natuurlijk het Veluwe Zwerfpad, een ruim opgezet Streekpad waarmee je de hele Veluwe kunt ontdekken. Niet in één dag, nee.

Planken Wambuis, de naam alleen al. Wandelen kan er erg goed, twee niet al te lange routes vind je hier.

Wandelen rondom Wageningen kan prima! Denk aan NS-wandeling Belmonte, deze Trage Tocht, het Molenbeeksepad of Groene Wissel 51.

Ook mooi, en minder druk dan NP Hoge Veluwe, is Nationaal Park De Veluwezoom. Veel ingangen, veel routes. Je vindt het allemaal hier.

RIJK VAN NIJMEGEN

Wolfheze, een gek gebied nog tegen de Veluwe aan. Rustig. En met indrukwekkende eiken. Info over waar je moet wandelen in het boek. Kan niet missen als je hier bent.

Erg leuk vond ik Kasteel Doorwerth. Aan de achterzijde van het kasteel starten een paar wandelingen. Je vindt ze hier.

Je zult er maar wonen: Arnhem. Een goede kennismaking is NS-wandeling De Hemelse Berg. Of koop dit boekje van de collega’s van Gegarandeerd Onregelmatig.

Nationaal Landschap Gelderse Poort omvat 6000 hectare wonen, groen en werken. Hier loopt een mooi Klompenpad doorheen.

De ANWB-wandeling van Amsterdam naar Arnhem vind je hier.

Lievelings nummer zoveel is de Ooijpolder. De beste routes krijg je gewoon van de eigenaars van Oortjeshekken.

Ook in Heerlijkheid Beek kun je mooie wandelingen maken, niet heel erg lang maar tóch. De folder van het gebied vind je hier. In de buurt ligt de Duivelsberg waar ook de mooiste natuurroute van Nederland loopt, de N70. Alle informatie daarover vind je hier.

Een plaatje, en een ontdekking: de Overasseltse en Haterstse Vennen onder Nijmegen. De uitgezette wandelingen zijn niet lang maar daar kun je zelf het nodige aan combineren.

Ik heb geen ambitie om ooit de Vierdaagse van Nijmegen te lopen, maar een bezoek aan Groesbeek, dat moest: in het centrum starten diverse wandelroutes. Het dorp heeft zelfs een eigen wandelwebsite.

ACHTERHOEK

Rondom Winterswijk kun je supermooi wandelen. Routes in het Vragender Veen vind je hier. Info over het Wooldse Veen vind je hier. En die ene geitenboerderij waar ook een Klompenpad begint, vind je hier.

Leemputten & Zwillbrocker Venn ligt deels in Nederland, deels in Duitsland. Info over de Leemputten vind je hier en Nederlandstalige info over Zwillbrock hier. De route langs de flamingo’s (ga in het voorjaar!) is goed aangegeven.

Lochemse Berg, Kale Berg & Ruurlo. Deze twee dorpen (Lochem en Ruurlo dus) liggen bij elkaar in de buurt. De Lochemse Berg verken je het beste vanaf Top BonAparte bij Barchem. In Ruurlo start je bij de pannenkoekenboerderij in het bos. Aanrader – heb je d’r weer, ik weet het– is het boswachterspad van Staatsbosbeheer.

Alle info over Landgoed Hackfort vind je hier. Ter plekke zijn meer routes aangegeven dan te zien op de site.

De gemeente Bronckhorst is een aaneenschakeling van 44 dorp en buurtschappen. Je kunt beginnen waar je wilt met wandelen, maar dit zijn goede startpunten:
* Hotel de Gouden Karper in Hummelo (na de parking twee korte maar erg leuke rondwandelingen)
* De Gouden Leeuw, aanrader is de Kolkenkring van 5 km, de langste route daar is Langs duinen, Kolken en Kastelen
* TOP Laag-Keppel in, tja, Laag-Keppel
* En hier vind je de Trage Tocht Hoog-Keppel.

Blogs

Bekijk het hele blog