Wandelen in Noord-Brabant

Tussen Zuid-Holland en Brabant ligt het Nationaal Park De Biesbosch. Op de pagina met routes in Zuid-Holland vind je al een aantal van de ‘Hollandse’ kant van het NP. Alle routes aan de Brabantse kant vind je hier. Die van 21 km is tof want onderweg is een trekkershut. Korte rondjes mogen ook he.

Een leuk, wat minder bekend gebied zijn de Dintelse Gorzen. De wandelingen zijn 3 en 5 km, maar wel de moeite.

Vier officiële ingangen heeft het Grenspark Kalmthoutse Heide. Alle info en adressen vind je hier; dan kun je zelf zien wat het dichtst bij is bij je.

De Baronie van Breda (voor de Rotterdammers onder u: jawel, het Mastbos!) is een aaneenschakeling van mooie bossen ten zuiden van de stad. Zie het boek voor alle suggesties, of kijk ze hier na. De andere routes die worden genoemd zijn Groene Wissel 429, Groene Wissel 430 en Trage Tocht Alphen.

Erg fijn is de Strijbeekse Heide. De Smokkelroute vind je hier, de rest van de routes hier.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een wandelparadijs. Een soort strand in het bos, dat ook. De routes van Natuurmonumenten zijn erg kort, dat vind ik zelf altijd jammer. Wat je óók kunt doen, is etappe 3 van het Hertogenpad. Uiteraard kun je ook gewoon zelf lekker lopen.

De Oisterwijkse Bossen en Vennen & Kampina scharen we voor het gemak maar even bij elkaar. Ultieme wandelroute is de 14-vennenwandeling De Smalwaterroute vind je hier. En de Dal van Beerze route hier.

De Brabantse Kempen (iets anders dan de Kampina dus). De genoemde routes vind je hier en hier.

Ook mooi, Nationaal Landschap Het Groene Woud. Vergis je niet, dit is geen Nationaal Park. Er wordt hier ook gewoon gewoond. Ga wandelen bij de Leemkuilen tussen Breda en Tilburg, of naar het mooie natuurgebied De Geelders. De NS-wandeling van Boxtel naar Best vind je hier.

In en om ‘s Hertogenbosch kun je fijn wandelen. Ten zuiden van de stad ligt de Bossche Broek, of doe de NS-wandeling naar Vught (10 km). Buiten de stad ligt Moerputten, het gebied met een gedenkwaardig mooie oude spoorbrug. Hier wandel je overheen.

De Maashorst ligt ten oosten van ‘s Hertogenbosch, een groot uitgestrekt gebied waar het fijn wandelen is. Meer info vind je hier. De genoemde Berg en Breukroute vind je hier. NB: n.a.v. een mailtje dat ik ontving het volgende: “Onlangs heb ik het boek Buitenluchtleven gelezen. Er staat een storende fout in: Op bladzijde 214 staat bij 11 De Maashorst: ‘Eerst even een lesje aardrijkskunde: Oss, Bernheze, Landerd en Uden vormen samen de gemeente Maashorst…’ Dit is echter onjuist. Dit zijn zelfstandige gemeenten die, nu nog, samen het natuurgebied Maashorst en Herperduin beheren. De gemeenten Uden en Landerd vormen in de toekomst samen gemeente Maashorst. Graag duidelijke rectificatie! Groet, W. de K.” Excuus aan de mensen die hier wonen, zo was het niet bedoeld. En de les aardrijkskunde was toch niet helemaal goed gegaan…

Ook mooi, bij Eindhoven, is het Dommeldal, onderdeel van de Grote Heide of Leenderheide. Wandelingen starten bij de Achelse Kluis, een begrip in de buurt. Deze abdij is bekend vanwege het bier, maar ook een van de Brabantse ‘natuurpoorten.

Geliefd is ook de Strabrechtse Heide. Het beste ga je naar Heeze, daar is een startpunt van veel wandelingen. Vanaf daar kun je ook de NS-wandeling naar Geldrop doen.

En last but not least: Stippelberg. Zo stil, echt fijn. Alle info vind je hier.

Blogs

Bekijk het hele blog