Wandelen in Zuid-Holland

Ja hoor, altijd mooi het Groene Hart. Dus wandel hier het Groene Hartpad, niet helemaal wellicht maar een paar etappes zijn ook leuk. Kies zelf wat voor jou het handigste is om op te stappen. De route is uitgezet door Nivon. Op de site van het Nationaal Landschap vind je meer routes. De TOP Hazerswoude vind je hier, TOP Schoonhoven hier.

Tussen Hillegom en Hoek van Holland is het Nationaal Park Hollandse Duinen. Vrij wandelen! Heel veel informatie vind je hier. Aanrader is wandelen door Kijfhoek & Bierlap bij Meijendel, zie ook deze website. Meijendel zelf heeft een aantal uitgezette wandelroutes, in het andere deel van de duinen ga je zelf op stap.

In en om Den Haag kun je prima wandelen. Meijendel noemde ik hierboven al. De NS-wandeling door Den Haag vind je hier. Een tweede NS-wandeling gaat richting Meijendel, precies de andere kant uit. Groene Wissel 10 vind je hier terug. Niet genoemd in het boek, ook leuk: Groene Wissel 257 richting Mariahoeve, je komt langs het paleis.

Landgoed Ockenburgh is klein maar fijn. De genoemde wandeling vind je hier terug.

Tijdens mijn middelbare-schooljaren woonde ik in Reeuwijk, bij de Reeuwijkse Plassen. Op een mooie zondag kun je er over de hoofden lopen las je gaat wandelen, dat is natuurlijk omdat het er zo mooi is. Ik heb er geen paaltjeswandeling voor nodig om de weg te vinden, maar kijk hier als je wél een route zoekt. Uiteraard loopt er ook een Groene Wissel, nummer 43.

De Krimpenerwaard ligt tussen de Hollandse IJssel, Lek en Vlist. Buiten het broedseizoen is deze wandeling rondom Haastrecht een aanrader. Een superlange route van 47 km vind je hier (twee dagen over doen dus!). Mooi is ook de Tiendwegroute van 13 km. Meerdere routes vind je op de site van het Zuid-Hollands Landschap. O ja en de Groene Wissels 515 en 518 zijn ook mooi.

Over het Hof van Delfland kan ik kort zijn: ga gewoon naar hun goeie website. Daar vind je meer dan genoeg inspiratie voor honderden wandelkilometers!

De Ackerdijkse plassen & bos liggen onder de rook van Rotterdam. Ze zijn zeer geliefd bij fietsers maar wandelen kan er ook prima. Zie de route hier.

Ja het is nog Nederland hier hoor, maar het lijkt soms wel… nou ja, ergens anders. Voor routes door het Bergse Bos en in de buurt van de Rottemeren kijk je het beste even hier. Of loop het boswachterspad, de route vind je hier.

Ook in en om Rotterdam kan prima gewandeld worden. Kijk eens op het Eiland van Brienenoord, niet groot wel tof. Of ga wandelen in een van de vele parken in de stad. Ook is er een NS-wandeling in de stad. Of wandel (een stuk van) de fietsroute Het Nieuwe Maasparcours, dat kan prima!

Ook de Alblasserwaard is mooi. Bekend tot ver over de landsgrenzen: de molens van Kinderdijk. Begin bij de TOP Alblasserdam bijvoorbeeld met wandelen. Een mooie lijnwandeling is etappe 8 van het Floris V-pad. En in deze omgeving genoeg Groene Wissels en Trage Tochten, want er valt in Zuid-Holland nergens zo onverwacht goed te wandelen als hier! Een goed startpunt is ook deze website van Wandelroutenetwerk Alblasserwaard.

Je moet tegen drukte kunnen (kan ik niet) maar dan is de Hollandsche Biesbosch een feest. Wandelingen starten bij de ingangen van dit park, alles is goed met bordjes aangegeven. Check de site voor meer info. Als je houdt van excursies, kijk dan ook eens hier.

Nationaal Landschap Hoeksche Waard is kaal en leeg en te gek. Een overzicht van allerlei wandelingen vind je hier. De genoemde Bloemen- en Bomendijkroute staat onder andere hier. Informatie over de wandelingen in Numansdorp vind je hier.

Ja, Tiengemeten, het meestgenoemde natuurgebied van allemaal natuurlijk! Het eiland in het Haringvliet is dan ook echt prachtig. Stil en leeg en rustig, ook als je met heel veel mensen op de pont staat. Die lossen, net als jij, op in het niets. Alle info vind je hier.

Een ochtendwandeling door de Beningerslikken, een van de leukste die ik maakte voor dit boek. Alle info vind je hier.

Voornes Duin is een mooi duingebied op Voorne-Putten. Je wandelt er ofwel een korte paaltjeswandeling of deze langere duinroute. Goed opletten, voor je het weet mis je de eerste afslag..

Het laatste eiland voor je Zeeland binnengaat, is Goeree Overflakkee. Wandelingen starten op de parking bij Kwade Hoek, de app met wandelingen van Natuurmonumenten vind je hier. De Zeedorpenroute vind je hier.

Blogs

Bekijk het hele blog