11x wandelingen op de heide

Bezoekerscentrum Dwingelderveld – Drenthe

In mijn hoofd bloeit de heide in het najaar, maar dat is zeker niet zo: nu is de tijd om naar de heide te gaan voor een mooie wandeling! Vanaf eind juli soms al, maar zeker vanaf augustus staat de heide in bloei. Begin september wordt de kleur paars al weer minder fel en is het gedaan met mooie foto’s maken. Bijkomend voordeel is dat half Nederland in augustus nog met vakantie is en het hopelijk niet al te druk is. Heel veel van onderstaande wandelingen vind je in het boek Buitenluchtleven. En ze komen in elk geval allemaal in de nieuwe editie van dit boek, die eind van het jaar verschijnt.

Vaak gestelde vraag: mag de hond los op de wandelingen die je aanraadt. Mijn eeuwige antwoord: dat weet ik niet. Ik heb geen hond, dus ik let daar niet op. Bovendien weet ik intussen, dat er gebieden zijn waar de hond deels los mag, deels niet. Gebieden waarbij het afhankelijk is van het broedgebied. Gebieden waar schapen of andere dieren lopen, daar mag het nooit. Onder andere hier kun je zoeken naar losloopgebieden voor honden. Zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer houden de regel aan dat de hond wel mee mag, mits aangelijnd.

Holtingerveld – Drenthe

Mooie heidewandelingen in Nederland

Rondom de Veluwe vind je hét heidegebied van Nederland, de Posbank. Hier kan het wel ontzettend druk zijn, dus als je daar geen zin in hebt, niet doen. Maar het moet gezegd, de Heide staat er prachtig in bloei altijd en je hebt er een aantal mooie uitgezette wandelingen. Ook is er een Trage Tocht over de Posbank van 16 km.

Waar ik vroeger veel gewandeld heb toen ik klein was, is Den Treek-Henschoten op de Utrechtse Heuvelrug. Hier heb je ook een schaapskooi, prachtige uitzichtpunten en veel mooie stukken om te wandelen. Op de kaart van het landgoed, kun je goed zien waar je heen moet wil je naar de heide.

Ook in Limburg vind je mooie heidegebieden, vooral in het noorden van de provincie. Een bekend gebied is de Mookerheide, vlak bij het jachtslot Mookerheide. Natuurmonumenten zette er een wandeling van 5 km uit, die je eventueel kunt verlengen tot iets meer dan 8 km.

Favoriet duingebied mét een prachtige heide, zijn de Schoorlse Duinen in Noord-Holland. Een prachtige wandelroute van 11 km start vanaf de parkeerplaats en het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Schoorl. En ja die heet dus inderdaad de Duinheidewandeling.

Heel ander soort duinen maar minstens zo mooi zijn de Loonse en Drunense Duinen, ook daar bloeit de heide. Start je wandeling van een ruim uur bij Café Roestelberg en je snapt wat we bedoelen met “mooie wandeling”.

Een van de mooiste wandelingen die ik vorig jaar in Drenthe maakte, ging over het Ballooërveld. Klassieke heide: enorme velden, veel schapen en het gevoel dat de tijd stil heeft gestaan. Wat een cliché maar goed.

Francine Postma wandelt bijna dagelijks over ‘haar’ heide bij Hilversum en inderdaad, zij spotte de bloeiende heide al! Bij Hilversum heb je meerdere stukken heide, wij vonden de Hoorneboegse heide erg aantrekkelijk voor een ommetje. Dat vinden meer mensen in het weekend dus als je een dagje vrij kunt nemen, vooral doen. Op deze site vind je meer informatie.

Lezer Karin T tipte nog twee wandelingen waar we zeker heen moeten, heel aardig, dankjewel! De eerste is de Regte Heide bij Riel, onder Tilburg. Daar vond zij deze wandeling zeer de moeite.

De tweede wandeling die we zomaar in de schoot geworpen krijgen, is de Gorsselse Heide. Gorssel ligt tussen Zutphen en Deventer “ongeveer” en daar wandel je in een uurtje omheen. Daarna moet je pannenkoeken eten bij De Zessprong (voorheen de Zevensprong) in Joppe. Dat is meteen weer jeugdsentiment, want daar werd de serie De Zevensprong opgenomen (naar het boek van Tonke Dragt).

De Zevensprong bij Ruurlo

Mooie heidewandelingen in België

De natuur stopt niet bij de grens natuurlijk. Een mooi grenspark is de Kalmthoutse Heide, een natuurgebied met vier ingangen: Ossendrecht, Essen, Kalmthout en Putte/Strabroek. Ja dat mag je op google maps opzoeken. In het park zijn 25 wandelingen uitgezet, van nog geen 2 tot en met 24 km. Op hun eigen mooie website kun je heel handig een mooie wandeling uitzoeken. De paden hebben allemaal namen, onder andere Wandelpad Schaap (8,5 km) voert over de heide.

De Hoge Kempen is een natuurgebied (en het enige Nationaal Park van België) met toegangspoort onder andere bij Maasmechelen. Je moet hier zelf je weg vinden via diverse “wandellussen”, er ligt 440 km aan wandelpaden. Sommige zijn erg kort, maar je kunt de meeste wandelingen ook aan elkaar knopen en het is een prima systeem.

Zin gekregen om te gaan wandelen?