Over FJORD

Een nieuwe uitgeverij? Ik heb al een boek.
Ja natuurlijk heb je al een boek. Ik heb er zelf ook al eentje. En toch: een nieuwe uitgeverij. Want mooie boeken zijn er nooit genoeg. FJORD maakt boeken over de eenvoud van het goede leven. Boeken voor mensen die van buiten houden. Van goed eten, van zaken waar met liefde wordt gewerkt, hotels waar je iemand blind naar toe kunt sturen. Mooie, verzorgde boeken, geschreven en gefotografeeerd door mensen met verstand van zaken. Geen koffietafeljoekels, wel mooie boeken voor jezelf of om cadeau te doen. 

Waarom FJORD?
Eenvoudig: ik noemde de uitgeverij FJORD omdat het voor mij staat voor frisheid, water en natuur. 

Wat zijn de plannen?
De eerste boeken blijven dichtbij huis, vanuit Nederland en Vlaanderen gezien. Want voor een bijzonder weekend hoef je niet ver weg. De kunst is het, om in de nabije omgeving te kijken naar wat er zo bijzonder aan het gewone is. Deze manier van kijken werd in de zomer van 2020 ineens een enorme trend, dus dat is fijn.

FJORD start met twee boeken. De eerste gaat over bijzondere Weekenden aan het water. Geschreven door 7 reisjournalisten die heel goed weten waar je heen moet voor een weekend in een mooi hotel, wat er te doen is in de buurt ervan en waar het goed eten is. 

Het andere boek gaat over wandelen. Buitenluchtleven is een boek geworden van 240 pagina’s waarin meer dan 160 gebieden of wandelingen in Nederland beschreven worden. Geen routekaartjes nee, maar op deze website komen links naar de wandelingen waarvoor dat nodig is. Omdat de een nu eenmaal graag op GPS loopt, de tweede met een grote uitklapkaart en de derde gewoon de paaltjes wil volgen.

En hoe ziet 2021 eruit?
Voorjaar 2021 komt er in elk geval een boek over fietsen, gemaakt door de vrouwen achter On A Bike, en een boek over een bijzondere wandeltocht van journalist Francine Postma. Verder heb ik 1001 ideeën maar kan ik die niet allemaal in één keer uitvoeren.

Over de uitgever
Ik maak al meer dan 20 jaar non-fictie. In opdracht van verschillende uitgeverijen in Nederland, zoals Nijgh & Van Ditmar, Het Spectrum, Unieboek maar vooral voor uitgeverij mo’media. Ik heb veel auteurs begeleid, werkte als projectmanager als intermediair tussen makers en uitgever. Ook maakte ik veel boeken zelf van A tot Z. Eind 2019 hakte ik de knoop door en startte deze uitgeverij; ik wil beginnen met een boek of 6 per jaar. 

Foto © Petra de Hamer, gemaakt op Terschelling tijdens storm Ciara in feb 2020 waar ik de plannen voor de uitgeverij in een week tijd heb uitgeschreven. Voor strandwandelingen was het die week toch wat minder geschikt.