5x musea in het groen

We houden van groen, zoveel mag intussen duidelijk zijn. Maar we gaan ook graag kunst kijken. Daarom selecteerde Maaike van Steekelenburg deze vijf musea waarbij je ook nog eens naar buiten kunt. Een soort friends with benefits, maar dan anders.

Beelden aan Zee, Scheveningen

© Museum Beelden aan Zee

Hier kun je binnen én buiten genieten van een wisselende collectie beeldhouwwerken. Ruim en lekker licht met uitzicht op zee; dit is wel een hele bijzondere setting om de sculpturen te bewonderen. Je kunt hier prima koffie drinken al dan niet op het terras of uitwaaien op het strand. In dat laatste geval strijken wij graag nog even neer bij The Fat Mermaid of Xiringuito.  
Meer informatie over het museum: Beelden Aan Zee

Kröller-Müller, Otterlo

Dit geweldige museum, midden in het Nationale Park de Hoge Veluwe, mag hier natuurlijk niet ontbreken. Naast een zeer uitgebreide Vincent van Gogh-collectie vind je hier ook moderne schilderijen en een beeldentuin. Kom met de bus of parkeer je auto bij een van de drie ingangen en spring op een witte fiets voor de leukste entree. En natuurlijk meteen de beste manier om de rest van het uitgebreide park te verkennen. Neem een picknick mee of ga lekker zitten op het terras van het museumrestaurant Monsieur Jacques. Als je wat langer in de buurt van dit museum wilt verblijven, neem dan een kijkje in het boek Weekenden in het groen. Daarin tippen we onder andere een aantal hotels en B&B’s op de Veluwe, bijna op kruipafstand van het Kröller-Müller.
Meer informatie over het museum: Kröller-Müller Museum

Voorlinden, Wassenaar

Giuseppe Penone © Voorlinden – vanaf 8 fotoboer 2022 t/m 29 januari 2023

Particulier museum met een fantastische collectie moderne en hedendaagse kunst en aantrekkelijke wisselende tentoonstellingen. De vaste collectie is ook zeker zeer geliefd bij kinderen. Daarnaast ligt het mooie gebouw in een prachtig historisch landgoed en staan er ook kunstwerken in de schitterende tuin die door Piet Oudolf is ontworpen. Lekker ook nog even wandelen dus. Het bijbehorende restaurant is prima en heeft ook een lekker terras.
Meer informatie over het museum: Museum Voorlinden

Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam

Groenliefhebbers moeten zeker eens een bezoekje brengen aan dit museum met een levende, groene collectie bomen, vaste planten, knollen en bollen. Deze voormalige buitenplaats is een onverwachte oase van rust in de Rotterdamse wijk Kralingen. Er is ook een woestijnkas, een voedselbos, een volière en een theehuis. Je kunt hier terecht voor allerlei activiteiten zoals theatervoorstellingen en speurtochten of wat dacht je van een sessie bosbadderen?
Meer informatie: Trompenburg Tuinen & Arboretum

Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Elspeth Diederix, Sottobosco Tuin, mei 2022 © Rijksmuseum Twenthe

Naast de enorme collectie oude, moderne en hedendaagse kunst zijn de tuinen van dit museum wel heel bijzonder. Deze zijn recent omgetoverd van formele tuinen naar groene werkplaats en tevens expositieruimte. Kunstenaars die werken met botanische materialen als bomen, planten en bloemen staan hier in de spotlight en dat geeft hele verrassende creaties. Een om in de gaten te houden!
Meer informatie over het museum: Rijksmuseum Twenthe

Op zoek naar meer inspiratie?