Met de trein naar Haarlem

Maaike gaf al eerder heel veel leuke tips voor Haarlem, maar ze krijgt geen genoeg van haar eigen stad. Hieronder daarom een compleet dagje, met koffie, een museum, winkels en tips waar je moet eten. Je rondje stad begint vanaf het station, want geen betere manier om naar Haarlem te gaan dan met de trein.

© Ax Specialty Coffee

Loop je vanaf het station het centrum in, dan kom je na een paar minuten vanzelf langs Ax Specialty Coffee. Bij het kleinste koffiebarretje van Haarlem drink je misschien wel de lekkerste koffie van de stad. Met ambachtelijk lekkers erbij; een ideaal begin van de dag. 
axspecialtycoffee.nl

© Teylers Museum

Vanaf hier loop je in tien minuten naar het Teylers Museum. Hier is tot eind januari 2023 de tentoonstelling Hockney’s Eye te zien. David Hockney was geobsedeerd door de waarheidsgetrouwe tekeningen van bijvoorbeeld Ingres en Vermeer en was ervan overtuigd dat deze kunstenaars hulpmiddelen gebruikten. Ver voor de uitvinding van de fotografie maakten kunstenaars gebruik van spiegels, lenzen en andere trucs, De tentoonstelling in het Teylers Museum geeft een prachtig inzicht in Hockney’s zoektocht naar het gebruik van deze hulpmiddelen. Door het gehele museum verspreid, zijn werken van Hockney te vinden. Het is indrukwekkend hoe deze tijdelijke tentoonstelling op een prachtige manier in de vaste collectie verweven is en hoe je dus ook meteen het gehele museum kunt bewonderen. Eind januari is het weer voorbij dus ga nu het nog kan!
Kaartjes boek je online op teylersmuseum.nl/nl

© By Lima

Direct naast het museum, aan het Spaarne, liggen diverse fijne tentjes voor een drankje of een lekkere lunch. Je loopt vanaf hier ook zo naar de Grote Markt waar je struikelt over de terrassen en de eettentjes. Aan de andere kant van de markt, in de Zijlstraat, kun je lekker neerploffen bij onze grote favoriet By Lima. Elk (vegetarisch) gerechtje is een schilderijtje en overheerlijk. Hier wordt met passie en heel veel liefde gekookt en vooral ook heel veel gebakken. 
by-lima.nl

© Broekhof De Slagersdochter

Als je vanaf hier terug naar het station loopt, wip dan zeker ook even binnen bij Broekhof De Slagersdochter. De lekkernijen staan hier hoog opgestapeld; zeker zul je daartussen wat lekkers vinden voor thuis. Ook voor vegetariërs! 
deslagersdochter.nl

© Petit Depot

Wie zin heeft om wat meer te shoppen moet zeker binnen lopen bij Petit Depot. Voor handgebreide kinderkleertjes, zelfgemaakte sieraden, vintage schatten en nog heel veel meer unieks kun je hier lekker rondneuzen.
petitdepot.nl 

© Labro

Labro is ook een bezoekje waard. Bekend geworden met de fiori kettinkjes, maar inmiddels is er heel veel meer moois te vinden, waarbij de focus op Italië ligt. Unieke en mooie producten die ons dagelijks leven net een beetje mooier maken, daar houden we nou van! 
labro.shop

© Bistro La Plume

Mocht je ook nog willen borrelen of blijven eten in Haarlem, dan raden we Bistro La Plume aan. Buiten of binnen is allebei even gezellig; op het hoekje van de Grote Markt is het goed toeven. De kaart is zoals je die van een goede bistro verwacht. Oesters, tournedos, ravioli en kabeljauw; er staat vast iets tussen wat je aanspreekt. Niet ingewikkeld, wel heel lekker en erg gezellig.
bistrolaplume.nl