Wandelen door Twente

Als uitgever met de missie “iedereen meer naar buiten” kun je natuurlijk niet elk weekend op de bank liggen Netflixen. Aan de wandel dus, naar buiten. Samen met de man ging ik naar Twente: het geliefde Drostes in Tubbergen is gewoon open tijdens de lockdown, inclusief ontbijt én diner op de kamer, zelfs met haardvuurtje buiten onder het afdak op het uitgestorven terras. Saai, misschien, maar blij zijn met kleine dingen is een kunst.

Zaterdag liepen we etappe 2 van het Twentepad, die gaat van Tubbergen (in 2011 nog uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar) naar Ootmarsum en is bijna 23 km. Drostes ligt iets buiten het centrum, maar je haakt vanuit daar eenvoudig aan. En de Twentepad-bordjes kunnen niet missen: geel-rood gestreept. Er is een omleiding in het begin, de volgende dag komen we er tijdens een extra ommetje achter dat dat vanwege een half-ingestort bruggetje is. Door die omleiding mis je een bloedmooi natuurpad maar je ontkomt ook aan natte sokken.

De etappe is precies wat deze lange wandeling zo fijn maakt: afwisselend. De ene keer loop je over klinkerwegen, dan weer over graspaden, bospaden – lekker modderig in deze natte grauwe maand. Boerderijen, mooie woonhuizen, nauwelijks dorpjes, nauwelijks wandelaars ook. En ook leuk, je loopt een beetje over en op de grens met Duitsland. Compleet gemist vanwege het eindeloze praten: de Cirkels van Jannink boven Mander, daar waren we al eens maar tóch. Nu zo tijdens de lockdown maakt het niet uit, maar je komt kilometerslang niet door dorpjes. Thermoskan met hotel-thee mee dus, water en het Drostes lunchpakket met sandwiches, appeltje en jus d’orange. Eenmaal in Ootmarsum (uitgestorven – wie er wel eens was pre-C: op een zonnige zondagmiddag kun je hier over de hoofden lopen) is er weer koffie en krentenwegge, gelijk de rugzak volgestopt bij Rien Schulten. Vanaf hier kun je met de bus terug naar Tubbergen, of je wandelt terug zoals wij deden. Dan komt er nog eens 8 km bij.

De volgende dag liepen we een rondje vanuit het hotel. Bij de receptie kun je een kaart krijgen van de omgeving, daarop staan twee korte wandelingen met beschrijving en drie knooppuntwandelingen. Meer over dat netwerk vind je hier.

Het gehele Twentepad is 5 etappes lang:
(1) Almelo station – Tubbergen, 16,4 km
(2) Tubbergen – Ootmarsum, 22,9 km
(3) Ootmarsum – Oldenzaal station, 25,6 km
(4) Oldenzaal station – Hertme, 19,1 km
(5) Hertme – Almelo station, 10,5 km
Meer informatie vind je op deze website.

Het Twentepad is een Streekpad, meer informatie daarover vind je ook nog hier.

De rest van de etappes vinden we hopelijk een andere keer af, want Twente is gewoon toch echt wel een mooi stuk Nederland!